Familjen Stenbeck har under flera årtionden gjort högst profilerade investeringar i ny media och teknologi – inte minst via investmentbolaget Kinnevik. Nu har ytterligare en familjemedlem börjat att satsa på svenska innovativa bolag.
Doldisen tar sikte på svenska techscenen
Mest läst i kategorin
Tidigare har Sophie Stenbeck framför allt blivit uppmärksammad för sitt arbete med välgörenhet och ideella organisationer.
I en intervju med Di berättar hon om riskkapitalistbolaget Max Ventures – som hon driver med affärskompanjonen Ryan Darnell.
Max Ventures har nu 56 bolag i portföljen varav cirka en fjärdedel har kvinnliga grundare.
”Det handlar inte nödvändigtvis om att göra rätt. Det handlar om att vara en smart investerare”, säger Sophie Stenbeck till Di.
I familjens fotspår
Max Ventures hette tidigare Basset Investment Group och har varit aktiva med techinvesteringar i USA sedan 2013. Riskkapitalbolaget startades av Ryan Darnell och Sophie Stenbecks bror Max Stenbeck.
Efter broderns plötsliga bortgång i diabetes valde Sophie Stenbeck att arbeta med firman och blev en fullvärdig partner för två år sedan.
”Jag såg partnerskapet som en möjlighet att fortsätta det Max hade påbörjat”, säger hon.
Max Ventures har satt upp tre fonder – varav den senaste motsvarar 290 miljoner kronor i kapital. Sophie Stenbeck har själv investerat nära 100 miljoner kronor i riskkapitalbolagets olika fonder.
Samtidigt är hon storägare i familjens investmentbolag Kinnevik. Med brodern Hugo Stenbeck kontrollerar hon cirka 11 procent av rösterna i bolaget.
Ingen spikrak väg till Sverige
Max Ventures landsatte sin Sverigesatsning för ett par år sedan och har sedan dess investerat i en rad omtalade bolag. Inte minst i musikbolaget Starmony och hållbarhetsbolaget Climateview.
Men Kinneviks och fadern Jan Stenbecks tunga position inom svenskt näringsliv gjorde det inte självklart för Sophie Stenbeck att söka sig till Sverige.
Istället valde hon och kollegorna att först fokusera på amerikanska investeringar innan svenska techbolag skulle bli relevanta investeringsobjekt.
”I slutet av 2017 sa jag att okej, vi lägger ett år och åker över till Stockholm i en vecka ungefär varannan månad. Och efter det har vi ett välinformerat svar på om det är en bra idé att investera där”, förklarar Ryan Darnell.
Samtidigt pekar Ryan Darnell på den svenska startup-scenen som en av de bästa i världen. Men marknadens begränsade storlek skapar lätt problem för bolag som vill skala upp verksamheten.
”Grundare i Sverige behöver, av uppenbara skäl expandera utanför hemlandet i mycket tidigare stadium än grundare i USA”, fortsätter han.
Läs mer: Arvskiftet i Wallenbergfamiljen – inget för lycksökare >>
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.
Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.