Dagens PS

Uppåt för Slack när EU dissar Teams?

En bild på Microsofts huvudkontor i Europa. EU anklagar Microsoft för att bryta mot konkurrensregler genom att lägga in Teams i Office-paket
EU anklagar Microsoft för att bryta mot konkurrensregler genom att ta med Teams i paket som Office 365. Straffet kan bli höga böter. (Foto: Thibault Camus/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

EU lyssnade på Slacks klagomål om att Teams bryter mot konkurrensreglerna. Kan bråket med Microsoft hjälpa dem ta marknadsandelar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europeiska kommissionen förklarade nyligen att Microsoft bryter mot deras konkurrensregler. Anledningen är att det populära kommunikations- och samarbetsverktyget Teams är en del av paket som Office 365. CNBC har summerat uttalandet.

Möjlighet för Slack

Det var ett klagomål från Teams-konkurrenten Slack som drog igång undersökningen. Och den intressanta frågan är om Microsofts problem kan innebära en öppning för den Salesforce-ägda konkurrenten?

Slack har hittills varit starkare i USA än i Europa, undantaget Storbritannien, som ju inte är en del av EU. Om man med hjälp av EU:s konkurrensregler kan få in en större fot i Europa vore det förstås en seger.

Det skulle inte förvåna om vi får se en ökad bearbetning av EU-marknaden från kommunikationsverktyget.

ANNONS

Senaste nytt

Positivt för kunderna

I en kommentar beskrev Salesforce beslutet som en “vinst för kundens möjlighet att välja fritt, och ett bekräftande av att Microsofts agerande med Teams skadat konkurrens.”

EU gick på Slacks linje när man förutom överläget i distributionen även pekade på fördelarna med integrationen mellan de olika programmen i paketen. Word, Excel med flera pratar lättare med Teams än med Slack. Allt detta påverkar kundernas valmöjligheter och hindrar fortsatt programutveckling.

Teams på egen hand otillräckligt

ANNONS

I ett försök att förekomma EU:s uttalande bestämde sig Microsoft för att erbjuda Teams som ett fristående program, men det var för lite och för sent.

Nu kommer Microsoft att behöva hitta fler lösningar. Inte minst för att om EU slutgiltigt skulle komma fram till att Microsoft brutit mot reglerna kan straffet bland annat bli stora böter. Upp till 10 procent av mjukvarujättens globala intäkter.

Det blir en spännande fortsättning att följa Microsofts försök att lugna EU, samtidigt som Salesforce kan försöka dra nytta av läget.

Läs också:

Skilsmässa på Microsoft – Teams och Office separerar. Dagens PS

EU granskar Microsofts samarbete med Open AI. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]