Dagens PS

Digitala tvillingar – snart i hjärnan och på Mars

Digitala tvillingar och AI
Digitala tvillingar är inte längre bara ett verktyg för optimering, utan en plattform för framtidens innovation
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 16 apr. 2025Publicerad: 16 apr. 2025

Digitala tvillingar – virtuella kopior av verkligheten – väntas bli en avgörande teknik för framtidens samhälle, företag och kanske till och med för nya civilisationer i rymden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det verkliga värdet av digitala tvillingar är att de låter oss öva inför framtiden, i stället för att bara försöka förutsäga den”, konstaterar Frank Diana, futurist på teknikjätten TCS.

Han förutspår att 2025 blir året då tvillingtekniken får sitt breda genomslag. Från industrimaskiner till människokroppar och hela städer – nu går det att göra simuleringar som tidigare varit science fiction.

Läs mer: Trött på möten? Skicka din digitala tvilling istället!

Detta är digitala tvillingar

En digital tvilling är en virtuell kopia av ett fysiskt objekt, system eller process.

Genom att kombinera data från sensorer, AI och simuleringar kan den användas för att förutsäga beteenden och optimera beslut – i allt från fabriker, byggnader och städer till människokroppar och hela samhällen.

Som en dataspelsversion av något i verkliga livet – till exempel en bil, en stad eller din kropp. Man testar saker i kopian först: ”Vad händer om vi bygger om vägen?” eller ”Vad gör den här medicinen?” – utan att riskera något på riktigt.

Kombinerar AI och IOT

Digital tvilling-teknik bygger på en kombination av AI, IoT, syntetisk biologi och VR – och går i dag långt utöver sin ursprungliga användning inom tillverkningsindustrin.

Genom att skapa realtidskopior av allt från hudceller till trafiksystem går det att testa nya läkemedel, planera stadslogistik eller nya byggnader och fatta bättre beslut – utan att behöva experimentera i verkligheten.

TCS använde till exempel en digital tvilling för att planera återöppningen av sina kontor efter pandemin. Nu används samma principer för att skapa mer hållbara städer och samhällen.

I Los Angeles modelltestas mobilitet med eldrivna drönare, mikromobilitet och delningstjänster – i jakt på smidigare trafik och minskade utsläpp.

ANNONS

Senaste nytt

Simulerar CO2-utsläpp

ANNONS

Det går också att simulera koldioxidutsläpp i byggnader och infrastruktur – innan något byggs fysiskt.

En som ser stor potential i just detta är Florence Verzelen, hållbarhetschef på franska Dassault Systèmes, en pionjär inom digital tvilling-teknik.

“I den virtuella modellen kan företag se exakt var deras största koldioxidutsläpp sker och justera processerna därefter”, sa hon nyligen i en intervju för nyhetssajten IT-hållbarhet.

Genom att simulera hela värdekedjan – från råmaterial till slutkund – blir det möjligt att fatta smartare beslut för både klimatet och affären.

Revolutionerar psykisk hälsa

Nästa steg är digitala kopior av hela människor – och deras hjärnor. Tekniken skulle kunna hjälpa till att förebygga sjukdomar, testa hur livsstilsval påverkar hälsan, och förutsäga stressnivåer.

Till exempel kan digitala tvillingar emulera mänsklig hud för att testa läkemedel – utan djurförsök. Och att skapa en tvilling-kopia av en hjärna skulle kunna revolutionera vår syn på psykisk hälsa.

Och längre fram?

Det kanske mest futuristiska scenariot? Att bygga en digital tvilling av ett helt samhälle – eller till och med en ekonomi på en annan planet.

Digitala tvillingar i rymden

Med hjälp av etablerad data kan vi “öva” på framtiden, i stället för att bara försöka förutsäga den. Vad händer om vi vill bryta mineraler på månen eller etablera kolonier i rymden?

Tänk dig en digital kopia av ett framtida samhälle på Mars. En komplett simulering av ekonomi, försörjningskedjor och resurshantering – innan första stenen lagts.

ANNONS

En digital tvilling skulle kunna testa tusentals scenarier, utan att det kostar miljarder eller äventyrar människoliv. Och bli den avgörande plattformen för innovation, inte bara på jorden utan i hela solsystemet.

Läs även: Smartare AI framöver med digitala tvillingar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS