Dagens PS

Desinformation är ett hot mot cybersäkerheten

Att ljuga har alltid varit ett sätt att skada fiender eller konkurrenter så desinformation är ingenting nytt, men att det nu räknas som ett av de största cybersäkerhetshoten är nytt
Att ljuga har alltid varit ett sätt att skada fiender eller konkurrenter så desinformation är ingenting nytt, men att det nu räknas som ett av de största cybersäkerhetshoten är nytt. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 31 okt. 2022

Nu räknas desinformation som ett av de största cybersäkerhetshoten tillsammans med sådant som skadlig kod och ransomwareattacker.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ljuga har alltid varit ett sätt att skada fiender eller konkurrenter så desinformation är ingenting nytt, men teknikutvecklingen har gjort att lögner nu sprids på nya sätt, det rapporterar Computer Sweden.

EU:s cybersäkerhetsbyrå Enisa lade förra året in desinformation som ett av de största cybersäkerhetshoten. Anton Lif är rådgivare i krisberedskap och civilt försvar och specialiserad på påverkansoperationer på Combitech. Han menar att även Microsoft och cybersäkerhetsbolag som Recorded Future och Trend Micro nu talar om desinformation som ett hot.

Enligt honom drivs desinformation på av ett antal saker som kan utnyttjas av personer med ont uppsåt. En sådan sak är den miljö internet och sociala medier skapar, där våra åsikter och verklighetsbilder möts på ett nytt sätt.

“Det kan exempelvis handla om sådant som om vi tycker att Sverige är ett bra land eller ett land i förfall. Starka åsikter på båda sidor kan leda till polarisering”, säger han till Computer Sweden.

Han förklarar att när vi möter åsikter online kan det bli konflikter, de kan sedan förstärkas och utnyttjas. Man kan köpa följare och likes för att sprida felaktig information, eller för att marknadsföra ett varumärke. Dessutom gör syntetisk media, deepfakes, det ännu svårare att avgöra vad som är sant och falskt.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Lögnernas krig: Ukrainas kamp mot fake news

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS