Med nya tekniken eDNA vill teknikkonsulten WSP säkra den biologiska mångfalden i vattenmiljöer. Genom att leta efter rester av djurliv snarare än djuren själva har forskare höjt träffsäkerheten i jakten på arter till 98 procent.
Innovativ teknik spårar ljusskygga djur
Mest läst i kategorin
“Metoden bygger på analys av DNA från vattenprover eller spillning. Alla djur lämnar DNA i omgivningar de befinner sig i genom exempelvis hudavlagringar och spillning, och genom att analysera dessa kan vi få reda på vilka arter som finns i området och hur vanliga de är”, säger biologen Jonas Rune som jobbar med tekniken för WSP.
Företaget tog tekniken till Sverige från sin engelska avdelning och när de använde metoden vid byggandet av tågsträckan Ostlänken vann de trafikverkets Innovationspris.
Genom tekniken har precisionen för att hitta olika arter ökat från 58 till 98 procent.
Arbetet med biologisk mångfald går ut på att se till att arter, växter och skördar bibehålls när människan sätter sitt avtryck på miljöer. Arbetet går främst ut på att flytta arter eller att dokumentera invasiva arter.
Ullhandskrabban en av de skadligaste arterna
Jonas Rune har till exempel jobbat med att flytta musselarter som är rödlistade och viktiga för ekosystemet.
“Musslor behöver flyttas av dykare som plockar musslorna en och en till vattenfyllda hinkar. Innan musslorna flyttas ska de artbestämmas och fotograferas”, säger han.
EDNA används även för att kartlägga invasiva arter. Till dessa hör bland annat mårdhund, gulörad vattensköldpadda och ullhandskrabba. Den sistnämnda är av extra intresse för WSP:s vattenarbete.
“Ullhandskrabban är en av världens mest invasiva arter. Den kom till Sverige första gången på 1930-talet och gör stor skada i svenska naturen”, säger Jonas Rune.
Läs mer om WSP:s arbete med eDNA-tester och biologisk mångfald här.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.