Dagens PS

Sveriges fulaste storstad enligt invånarna

Västerås
Västerås stadshus. Bara strax över hälften av invånarna rekommenderar andra att flytta till staden. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 14 juli 2020Publicerad: 14 juli 2020

PE Teknik & Arkitektur har genomfört studien “Samhällsbarometern”, där invånare i Sveriges 12 största städer få ge betyg till sin egen stad. De mest nöjda invånarna finns i en sydvästlig kuststad, medan invånarna i en mellansvensk industristad inte har mycket till övers för stadens utformning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Toppar listan gör Helsingborg, där framförallt miljöaspekter och möjligheter att röra sig till fots lyfts fram. Hela 85 procent klassar den egna staden som vacker.

I Västerås däremot, ser bara 35 procent sin egen stad som vacker. Stadsutvecklingen framförs som något negativt och mindre än hälften av de svarande ser staden som en bättre plats i dagsläget än för 10 år sedan.

Två studentstäder i botten

Totalt har 12 städer undersökts i studien. I toppen hittas även Stockholm och Lund, som delar en andraplats då 84 procent av invånarna är nöjda med städernas estetik.

I botten av listan hittas också Linköping och Umeå, där enbart 45 respektive 48 procent av invånarna ser den egna staden som vacker.

“I undersökningen ser vi stora skillnader på hur estetiskt tilltalande Sveriges städer uppfattas. De städer som använder sina styrkor, exempelvis sin historia eller sitt geografiska läge, och medvetet framhäver dem med hjälp av arkitektur och planering blir mer attraktiva och trivsamma för både turister och invånare. Helsingborg, Stockholm och Lund är alla goda exempel på det”, säger Nicke Rydgren, Marknadsdirektör på PE, om studien.

Totalt 4.602 personer i åldrarna 18-72 har deltagit i studien.

Se hela undersökningen på PE Teknik & Arkitekturs hemsida, där även enskilda egenskaper rörande varje stad går att se.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]