Det brittiska design- och ingenjörsföretaget Arup bekräftar nu för CNN att de blivit utsatta för bedrägeri med en förlust av närmare 25 miljoner dollar.
Deepfake-bedrägeri ledde till miljonförlust
Mest läst i kategorin
“Liksom många andra företag runt om i världen är våra verksamheter föremål för regelbundna attacker”, säger Rob Greig, Arups globala informationschef.
Arup vill inte gå in på detaljer då händelsen är en pågående utredning.
“Vi kan dock bekräfta att falska röster och bilder användes,” säger en talesperson för Arup.
Falska videomöten och phishingmejl
Bedragarna använde “Deepfake” teknik för att lura företagets anställda att betala ut pengarna. Metoden går ut på att skapa falska videos med hjälp av artificiell intelligens, AI, som upplevs realistiska.
Det hela började med att en anställd fick ett phisingmejl från företagets kontor som höjde den anställdas misstankar.
Men mejlet innehöll även hemlig information och följdes upp av ett videomöte som fick den anställde att lägga alla sina tvivel åt sidan. I videomötet hade han nämligen sett sina kollegor.
Han betalade därefter ut 200 miljoner Hong Kong dollar, vilket motsvarar 25 miljoner dollar.
En ökning av attacker
Myndigheter runt om i världen lyfter nu ett varningens finger över tekniken. De är bekymrade över de potentiella skador som den kan orsaka.
“Frekvensen och sofistikeringen av dessa attacker ökar snabbt globalt”, betonar Michael Kwok, Arups regionale ordförande för Östasien.
Han säger samtidigt till CNN att vi alla har skyldighet att hålla oss uppdaterade om vilka tekniker bedragarna använder.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.