När kameran slogs på insåg teknikchefen att något inte stämde. Ansiktet rörde sig konstigt och kandidaten vägrade vifta med handen.
Deepfake avslöjad under jobbintervju – vägrade vifta


Mest läst i kategorin
Att bluffa sig till ett jobb har länge varit en konstform. Men nu är det inte längre bara CV:t som ljuger – utan även ansiktet på skärmen.
Deepfake-bedrägerier har tagit sig in i rekryteringsvärlden, där bedragare använder AI för att låtsas vara någon annan, skriver Realtid.
Utsatt gånger två
Dawid Moczadło, CTO på cybersäkerhetsföretaget Vidoc i Polen, berättar om två fall där företaget utsatts för deepfakes.
Den första kandidaten seglade förbi både telefonintervjuer och tekniska tester. Men när det väl var dags för videosamtal, var något fel.
“Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men vår magkänsla sa att något inte stämde”, säger Moczadło till Inc. Kameran såg konstig ut – trots att svaren var helt okej.
De tackade nej. Men några månader senare hände det igen.
Senaste nytt
“Det händer igen”
Den här gången försökte kandidaten skjuta upp videosamtalet och ville byta plattform. När kameran väl slogs på, blev det uppenbart.
“Jag visste direkt. Jag tänkte: “herregud, det händer igen”, säger Moczadło.
I ett fall bad rekryteraren kandidaten att vifta med sin hand framför ansiktet. Detta är tänkt att avslöja ett AI-genererat ansikte, eftersom det stör modellen och kan få bilden att hacka när programvaran försöker integrera en verklig hand som täcker ett deepfake-ansikte.
Personen vägrade. Ansiktet var en AI-animerad bild – och kandidaten fanns inte.
Deepfakes i jakt på data – och pengar
I USA har fenomenet blivit allt vanligare.
Målet med bluffarna kan vara att ta sig in i företag för att komma åt känslig information eller lura till sig pengar. I värsta fall kan det handla om organiserade attacker som backas upp av främmande makt.
Även om vissa deepfakes avslöjas relativt lätt, har andra lyckats ta sig långt in i processen. Vissa kandidater har till och med blivit anställda.
“Jag känner mig lite rädd för framtiden”, säger Moczadło till The Register.
“Just nu var mjukvaran som personen använde inte särskilt bra. Jag kunde se alla artefakter och alla glitchar. Men jag är rädd att jag om ett år, när AI har utvecklats, inte längre kommer att kunna avgöra om personen jag pratar med är verklig eller inte”.
AI på båda sidor av bordet
Det är förvisso inte bara bedragarna som använder AI.
Även rekryteringsavdelningar lutar sig allt mer mot automatisering. Först sorteras ansökningar bort av algoritmer. Sedan är det en robot som bokar in samtalet. I vissa fall sker hela processen utan att någon människa är inblandad.
En amerikansk jobbsökande, Jaye West, berättar för Washington Post att hon har sökt omkring 150 jobb på sistone – och att nästan alla innehållit någon form av automatiserad gallring.
Det gör processen effektiv, men också mer opersonlig och ibland orättvis, enligt kritiker.
Läs också: Chocken: Utsattes för deepfake – av Sam Altman. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.