Ett svenskt startupbolag vill införliva vaccinpass i sina skanningsbara mikrochips som sätts under huden.
De vill ha vaccinpass i mikrochips under huden
Mest läst i kategorin
Det svenska startupbolaget Dsruptive Subdermals skapar en PR-mardröm för forskare och en ger antivaxare en gåva när de föreslår att deras mikrochips även ska kunna innehålla vaccinpass.
Tanken är att det ska bli lättare för vaccinerade att visa sitt vaccinpass och tekniken är väldig annorlunda från de fiktiva spårare som konspirationsteoretiker de senaste två åren har hävdat att vaccinen mot covid-19 kan innehålla. Men tekniken är ändå tillräckligt lik för att motståndare ska börja säga “vad var det vi sade”. Det skriver IFL Science.
Inte hittat marknader
Dsruptive Subdermals marknadsför ett 2 gånger 14 millimeter stort mikrochip som kan föras in under huden och läsas av med en skanner. De har inte lyckats hitta marknader för användning och marknadsför nu möjligheten att läsa av en pdf med vaccinstatus.
“Jag har ett chipimplantat i armen, och jag har programmerat chippet så att jag har mitt covid-pass på chippet, och anledningen är att jag alltid vill ha det tillgängligt”, säger Dsruptive Subdermals vd Hannes Sjöblad till AFP, skriver IFL Science.
Inget nytt fenomen
Han har drivit idén att mikrochippa folk de senaste tre åren och 2018 sade han till ABC News att de här chipimplantat inte är något nytt fenomen och att vi har satt dem i djur i årtionden, varför det här är testad teknik.
Till skillnad från våra husdjur har dock vi människor ofta fickor och väskor där vi kan ha telefoner eller kort som kan innehålla mikrochips, så för oss människor är fördelen inte så tydlig. Dsruptive Subdermals mikrochips är kompatibla med många olika kort och enheter. Chipet kan bara läsas av på väldigt korta avstånd och kan inte användas för att spåra var man är.
Hannes Sjöblad propagerar för sitt mikrochip med argument som att han aldrig behöver oroa sig för att gå hemifrån utan det och han håller “implantatfester” där han marknadsför sin idé och jämför chippingen med piercing, skriver IFL Science.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.