Vi svenskar kastar varje år 7,5 kilo textil i våra hushållssopor, därmed går värdet av hela 80 000 ton textil till spillo. Nu ska Cowi och Rise utveckla en metod för att återvinna den här resursen.
Sport- och underkläder ska återvinnas
Mest läst i kategorin
Dagens metoder för återvinning av textil är bäst lämpade för ofärgade textilier som är tillverkade av en sorts fibrer och fungerar inte för textilier som är gjorda av flera olika material.
Konsultbolaget Cowi och forskningsinstitutet Rise ska i år bedriva ett forskningsprojekt för att ta fram en kemisk process som kan återvinna blandmaterial med polyester, nylon och stretch, materialkombinationer som är vanliga i sportkläder, strumpbyxor och underkläder.
Ska föreslå industriell implementering
I den första fasen av projektet ska olika kemiska koncept undersökas och i nästa fas ska ett förslag på industriell implementering läggas fram.
“I ett globalt perspektiv kan denna forskning bidra till en cirkulär hantering av syntetiska textilier genom att ersätta förbränning och deponi med en kemisk återvinningsprocess. Den återvunna råvaran ska kunna användas för tillverkning av textil och plast, och därmed minska beroendet av fossil råvara”, säger Cecilia Mattsson, som är koordinator för projektet och arbetar på Rise, i ett pressmeddelande.
Hon berättar att det i dag pågår många olika initiativ inom kemisk återvinning och att en av utmaningarna i projektet kommer bli att återvinna blandade textila sömmar.
Bidra till grön omställning
Projektteamet består av Rise Research Institutes of Sweden och Cowi i Sverige och ska koordineras från Rise. Projektet finansieras med 1,5 miljoner kronor från Cowifonden och påbörjades i januari 2022 och ska avslutas i december 2022.
“Detta är ett spännande projekt, där Cowi kan vara med och bidra till ökad återvinning och grön omställning”, säger Karolina Albinsson, som är Cowis kontaktperson i projektet.
Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Cowi övervakar utsläppen från kemiindustrin i Stenungsund
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.