Var fjärde man född på 2000-talet har varit utsatt för näthat och sex av tio tror deras mobil tjuvlyssnar på dem, enligt Internetstiftelsen.
De flesta tror mobilen tjuvlyssnar
Mest läst i kategorin
Internetstiftelsen har nu lämnat årets rapport, ”Svenskarna och internet 2024”, där man konstaterar att i stort sett alla svenskar använder internet, även de allra flesta pensionärerna.
Få står utanför det digitala livet, men av dem som gör det, är den största gruppen kvinnor över 75 år.
Samtidigt behöver många av oss hjälp med internet – och det är inte bara äldre.
Var femte vuxen svensk totalt behöver hjälp med det digitala, och ofta handlar det om basala saker som tekniska termer, att hantera lösenord eller att installera mobilt Bank-id.
Vanligt med hot och hat
Sociala medier får många att känna sig ensamma, misslyckade och mindre attraktiva, enligt undersökningen. Speciellt gäller det unga kvinnor.
Näthat, hot och trakasserier är vanligt och när det gäller det är det unga män som drabbas hårdast. 25 procent av männen födda på 2000-talet har utsatts för näthat – 15 procent av kvinnorna i samma kategori.
Rapporten tar även upp integritet och övervakning och konstaterar att de allra flesta svenskar fortsätter vara positiva till kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentliga platser.
Det finns även ett utbrett stöd för att polisen ska få ta del av privata konversationer på nätet. Det tycker nio av tio svenskar – medan endast fyra procent av svenskarna tycker att det är viktigare att värna medborgarnas personliga integritet.
AI står still
Internetstiftelsen har även undersökt användandet av AI och konstaterar att det inte ökat i någon nämnvärd utsträckning det senaste året, utan ligger på samma nivå som 2023.
Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i spannet 18-84 år har använt något AI-verktyg det senaste året.
Ur det digra smörgåsbord av fakta som Internetstiftelsen serverar, kan vi också plocka att 88 procent av alla svenskar använder Swish, vilket är den överlägset mest använda digitala tjänsten för betalning.
Tvåan Apple Pay används av något mindre än var fjärde svensk.
Tror mobilen lyssnar
Vidare konstaterar rapporten av sex av tio svenskar tror att deras mobiltelefon tjuvlyssnar på dem – men av dem över 65 år är det bara en av fyra som misstänker detta.
Den viktigaste anledningen till att man tror på tjuvlyssnande är mängden av riktad reklam som dyker upp i personers flöden.
Läs mer:
Nej: Mobilen tjuvlyssnar inte – tror vi. Dagens PS
Svenskarna positiva till övervakning – kan få konsekvenser. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.