Varje dag, så snart du ska handla eller skicka pengar, ställs du inför olika alternativ: Swisha, använda ett digitalt kredikort, betala med Apple Pay eller liknande. Varför finns det så många sorters digitala betalningar?
Därför vill så många ta hand om dina digitala betalningar
Mest läst i kategorin
Bloomberg har pratat med Patrick McKenzie. Han har bloggen Bits About Money, där han försöker förklara hur dagens digitala betalningar fungerar.
Vi har kompletterat hans tankar med lite egna resonemang.
Många vill vara med
Det grundläggande som har hänt är att vi gått från en situation där banken var den enda platsen som tog hand om pengar. I dag har vi en mängd olika aktörer: Från kreditkortsföretag, till Klarna, och så förstås alla svenskars favoritapp – Swish.
Den sistnämnda är ett exempel på så kallade P2P, Peer to Peer, appar. Boss Revolution beskriver dem här.
Förutom Swish hittar vi Apple och Google Pay, Venmo och många fler bland dem.
Här går betalningarna direkt mellan avsändare och mottagare, och det sker ögonblickligen. Ett mindre komplicerat sätt än bankkonton, kreditkort eller finansföretag.
Senaste nytt
Varför vill så många vara med?
Det finns en väldigt enkel anledning till varför så många företag vill ta hand om sina kunders betalningar. Kreditkortsföretag som Visa, Mastercard och Amex var tidigt ute med att upptäcka det.
Genom att underlätta betalningar knyter man kunden närmare till sig.
Stora företag som Apple och Google har upptäckt att de kan öka sina intäkter genom att erbjuda betalningar via sina enheter. Även om de inte tar betalt för transaktionerna, drar de nytta av att hålla användarna inom sina ekosystem.
Vi ska inte glömma att en av orsakerna att Elon Musk köpte Twitter, nuvarande X, är att han vill skapa en så kallad “everything app”. I en sådan ingår självklart möjligheten att skicka och ta emot betalningar.
Vad är för- och nackdelarna för dig?
Den stora fördelen med digitala betalningar är självklart enkelheten. Du kan snabbt få iväg pengar till barnet som är i akut behov, eller köpa en biljett när du redan står på bussen.
Oavsett om du är hungrig eller sugen på att shoppa kan du lösa det blixtsnabbt – så länge appen fungerar.
Det där sista är också den största faran. Redan 2018 blev vi världens mest kontantfria land, rapporterade Sveriges Radio då. Men när apparna inte fungerar står vi hjälplösa.
Ett annat potentiellt problem är att ju fler som har tillgång till våra pengar och vår data, desto större blir risken för att något går snett. Bedrägerier är den typ av brottslighet som ökar mest i Sverige, enligt Riksbanken, och det är framför allt social manipulation – där någon övertygas att föra över pengar eller liknande.
Så njut av snabbheten och enkelheten, men se till att du har koll på både pengarna – och datan.
Läs också:
SEB stärker skyddet mot bedragare. Dagens PS
Apple lägger ned betaltjänst. Dagens PS
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.