Dagens PS

Därför flyger kommunen drönare

Allt fler kommuner använder drönare
Drönare på uppdrag. Nu satsar kommunerna brett på drönare och hittar användningsområden i allt från stadsplanering till matleveranser. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 24 apr. 2024

Nu börjar kommunerna använda drönare. Transportstyrelsen har ändrat reglerna. Här är kommunerna som vill lyfta så snabbt som möjligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Transportstyrelsen ändrade reglerna för drönarflygningar var Hofors, Ockelbo och Sandviken bland de första att söka och få nytt tillstånd.

Därmed kan de båda flyga drönare och ta bilder över kommunernas tätorter.

Tanken är att kommunerna ska kunna få hjälp att hålla kartor uppdaterade och korrekta och se till att deras underlag är så aktuella som möjligt.

Snabbare beslut

”Tillgång till aktuellt bildmaterial gör att vi kan ta snabbare beslut på underlag av högre kvalitet. En förutsättning i modern samhällsutveckling”, säger Yvonne Andersson, chef på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning, till Arbetarbladet.

Genom tillståndet kan kommunerna flyga drönare på upp till 120 meters höjd.

”Utöver flygfoton har vi även laserskanner till en av våra drönare så vi kan få fram underlag för dagvattenrelaterade frågor som kan vara högst aktuella i samhällsplaneringen”, säger Martin Andrée vid samma förvaltning.

ANNONS

Senaste nytt

Klarar extremväder

Han ser även möjligheter att öka beredskapen för de extremväder som breder ut sig.

ANNONS

”På så vis kan vi med större noggrannhet göra dagvattenplaner och upptäcka risker vid till exempel skyfall”, berättar Andrée.

I Karlstad använder kommunen drönare för att bidra till smartare stadsutveckling.

I första hand rör det sig om det som kallas fotogrammetriska mätuppdrag, vilket är ett sätt att mäta ut tredimensionella positioner för objekt utifrån bilder, som tas av drönarna.

Sparar mycket tid

”Vi kan spara mycket tid genom att flyga över ett område i jämförelse med terrester-mätning från marken. Ett av syftena med datainsamling via drönare är också att framställa 3d-modeller som kan användas för att visualisera stadsutveckling”, säger mätingenjören Björn Jingfors hos Voister.

I förlängningen ser man mängder av användningsområden, inklusive matleveranser.

”Vi har utformat en organisation som ska kunna växa. I dagsläget täcker inte tillståndet in möjligheten att utföra leveranser eller flyga bortom synhåll, men om uppdrag hamnar inom tillståndets ramar kan vi utföra dessa”, säger Jingfors.

Testar matleveranser

I Torsby, tio mil norr om Karlstad, har kommunen i samarbete med Aviant gjort ett test med drönarleveranser av mat.

ANNONS

I sommar ska man göra ytterligare ett test.

”På sikt, om det blir en permanent tjänst, leder det till en ökad service för de som bor i glesbygd”, säger kommunens projektledare Johan Erlandsson till SVT.

Bred användning

Södertälje kommun berättar på sin hemsida att man använder drönare i en lång rad sammanhang.

”Syftet med drönarflygningar är exempelvis att dokumentera vid fastighetsinspektioner, bygglovsärenden, informera allmänheten om kommunens verksamhet samt för marknadsföring av Södertälje kommun”, skriver man.

För att kommunerna ska få använda drönare i tätort krävs bland annat ett så kallat Sora-tillstånd, Specific Operation Risk Assesment.

Det beviljas av Transportstyrelsen.

Läs mer:

Snart landar middagen på altanen. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS