Dagens PS

Då slår den nya kärnkraften igenom

Små modulära reaktorer slår igen på 2030-talet
Små modulära reaktorer, SMR, anses vara kärnkraftens framtid. Här från Rolls Royce SMR:s testanläggning utanför brittiska Sheffield. (Foto: Judit Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 feb. 2025Publicerad: 04 feb. 2025

SMR, den småskaliga kärnkraften, är på väg mot att slå igenom stort. 2030-talet kommer att bli dess genombrott globalt, enligt eniga experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En småskalig modulär reaktor, SMR, är definitionsmässigt en kärnreaktor mindre än en konventionell reaktor och med en termisk effekt upp till 1 000 MWth.

Små reaktorer har funnits tidigare men de har inte varit modulära, det vill säga kunnat serietillverkas i fabrik och transporteras dit där den ska användas.

Nu är vi där och SMR-tekniken är den som förklaras vara den nya kärnkraftsrevolutionen.

Tekniken har förbättrats enormt de senaste åren och flera kärnkraftsföretag runt om i världen siktar på att kunna lansera småskaliga kärnkraftsprojekt för ren energi under det kommande decenniet, skriver Oil price i en översikt.

SMR-marknaden väntas växa redan under 2020-talet – från motsvarande 66 miljarder svenska kronor år 2024 till 79 miljarder år 2030 men den stora tillväxten kommer senare.

Framför allt räknar bedömare med att Asien, Amerika och Stillahavs-områden kommer att vara de regioner som driver tillväxten.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Google har beställt sju

I USA satsar allt fler teknikföretag på SMR-teknik. Ambitionen och hoppet är att kunna driva sina högenergikrävande datacenter med ren energi.

ANNONS

Google har beställt sju SMR-reaktorer och Amazon, Microsoft och Meta är på väg att följa efter.

Bill Gates Terrapower är ett av de amerikanska företagen som för närvarande bygger SMR, men har fått sänka tempot på grund av sanktionerna mot Ryssland.

De har nämligen försenat utvecklingen eftersom Ryssland tills nyligen var det enda landet som producerade Haleu, det låganrikade uran som krävs för att driva reaktorerna.

Under november började USA produktionen i sin första Haleu-fabrik och därmed finns förhoppningar om snabbare steg framåt de närmaste åren.

ANNONS

Senaste nytt

Rolls Royce i spetsen för ny kärnkraft

I Storbritannien stöder regeringen utvecklingen av SMR-teknik. Den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Stephen Lovegrove är ordförande för det Rolls Royce-ledda konsortium som utvecklar brittisk SMR.

Lovegrove säger att Rolls Royce ligger halvannat år före konkurrenterna när det gäller att utveckla teknologin.

Det kan ha betydelse. Great British Nuclear (GBN) driver för närvarande en tävling mellan sex företag kring SMR-kontrakt för att utveckla SMR, och där finns bland andra Rolls Royce SMR, amerikanska Holtec, GE Hitachi och Kanada-ägda Westinghouse.

Vinnaren kommer att tilldelas miljarder pund av offentliga och privata investeringar för att utveckla tekniken och stödja regeringens mål att expandera Storbritanniens kärnkraftssektor.

ANNONS

Smältsaltsreaktor EU-hopp

I Nederländerna har kärnkrafts-startupen Thorizon skapat ett nytt konsortium för att utveckla ett smältsalts-SMR.

Thorizon har samarbetat med de holländska företagen Demcon och VDL Group för att inrätta en avancerad testanläggning för sin SMR-teknik.

Företaget bygger för närvarande en reaktor för smält salt på 100 MW, Thorizon One, som man hoppas kunna köra i en pilotanläggning i mitten av 2030-talet.

Smältsaltreaktorer drivs av en radioaktiv lösning som blandar klyvbara isotoper med ett flytande salt. Även om de kan drivas med uran, drivs de optimalt på torium, ett renare, säkrare och mer rikligt kärnbränsle.

Reaktorn väntas vara säkrare och effektivare än vattenkylda anläggningar. Projektet har fått stöd från Frankrikes regering som en del av dess innovationsprogram France 2030 och valts ut som ett nyckelprojekt av EU-kommissionen.

Europa satsar mest på kärnkraft – planer hotas av interna konflikter. Dagens PS

Världens enda flytande kärnkraftverk levererar. Dagens PS

Kärnkraft: Sverige hinner inte bygga reaktorerna i tid. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS