Cyberattacker med botar och fejkkonton är ett stort och reellt hot. Cybersäkerhetsexperten Dan Woods säger att upp till 90 procent av inloggningsförsöken till banker kan vara fejk.
Cyberattacker: 90 procent av bankinloggningar fejk
Mest läst i kategorin
Företag måste bli mer medvetna om risken för cyberattacker. Det säger före detta FBI- och CIA-anställda Dan Woods i en intervju med DI Digital. Problemen med botar och fejkkonton är större än företagen tror, menar han.
Cyberattacker växande hot
Dan Woods är numera underrättelsechef på cybersäkerhetsbolaget F5. Han varnar för att cyberattacker med hjälp av botar är ett reellt hot mot inte bara banker, utan alla företag där det finns pengar att tjäna.
Kriminella organisationer skapar fejkkonton på företag som till exempel flygbolag eller e-handelsföretag för att tvätta pengar. Ett färskt exempel är debaclet när artisten Taylor Swift släppte biljetter till sin kommande turné.
Används för penningtvätt
Ticketmasters sajt kraschade, och det var inte bara hög efterfrågan som orsakade kraschen, utan också botar. Biljetterna såldes sedan vidare till fantasipriser. Enligt The Guardian ska nu det amerikanska justitiedepartementet inleda en undersökning.
Woods säger att de kriminella organisationerna använder de här cyberattackerna i ett syfte: Att tvätta pengar. Genom fejkkonton går det att dölja var pengarna kommer ifrån, och vilket som är slutmålet.
Bank-id stort steg framåt
Enligt Dan Woods blir det svårare och svårare att identifiera bedrägerierna. Även om äldre är extra utsatta faller också folk i 20-, 30- och 40-årsåldern oftare för bedragarna eftersom de faktiskt framstår som trovärdiga.
Vårt svenska system med bank-id är ett stort steg i rätt riktning enligt Woods. Svenskarna är till skillnad från stora delar av världen beredda att scanna QR-kod och skriva användarnamn och lösenord för att få tillgång till sina konton.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.