Dagens PS

Cowi övervakar utsläppen från kemiindustrin i Stenungsund

På uppdrag av kemiklustret i Stenungsund har Cowi inlett ett projekt för att övervaka utsläpp av kolväten i syfte att se hur människor och miljö exponeras av utsläppen
På uppdrag av kemiklustret i Stenungsund har Cowi inlett ett projekt för att övervaka utsläpp av kolväten i syfte att se hur människor och miljö exponeras av utsläppen. (Foto: Borealis)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 jan. 2022Publicerad: 31 jan. 2022

Cowi övervakar utsläpp av kolväten och andra flyktiga organiska föreningar för att se hur människor och miljön exponeras. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länsstyrelsen har gett kemiklustret i Stenungsund i uppdrag att undersöka utsläppen av kolväten och andra flyktiga organiska föreningar och Cowi har fått uppdraget att inleda ett projekt med syftet att ta reda på hur människor och miljön exponeras för utsläppen.

Syftet med projektet är att beräkna exponeringen i närområdet samt att se trender och de effekter som åtgärder i industrin har gett. Under många år har kemiföretagen kartlagt sina utsläpp men nu kommer man kunna få en mycket tydligare bild av hur utsläppen sprids i Stenungsund.

“Industrin kontaktade oss på Cowi redan under 2020 för att vi tillsammans skulle ta fram en metod som inte bara svarar mot länsstyrelsens krav, utan också ger företagen mer kunskap om sina utsläpp. Företagen ville veta hur dessa utsläpp utvecklas över tid, hur stor nytta tidigare åtgärder har gett och vad nya insatser skulle kunna ge, säger Marie Haeger-Eugensson, i ett pressmeddelande.

Hon är forsknings- och utvecklingschef på Cowi samt forskare inom luftkvalitet och lokalklimatanalys på Göteborgs universitet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De ska bara arbeta med projekt inom hållbar utveckling

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]