Costa Rica är i krig, enligt president Rodrigo Chaves. Krigsförklaringen kommer efter att myndigheterna i landet utsatts för cyberattacker upprepade gånger den senaste månaden.
"Costa Rica är i krig" – upprepade cyberattacker mot landet
Mest läst i kategorin
Costa Rica har sedan april utsatts för upprepade cyberattacker. Främst är det ransomwaregruppen Conti som pekas ut. Nu har den nyss omvalde president Rodrigo Chaves tröttnat.
Costa Rica attackeras
I ett uttalande från 16 maj konstaterar Chaves att Conti får hjälp av andra grupper. Han ber nu andra länder att hjälpa till.
“Vi befinner oss i krig, och det är ingen överdrift”, säger Chaves enligt The Verge. “Kriget är mot en internationell terroristgrupp, som tydligen opererar i Costa Rica”.
“Det finns väldigt klara indikationer som tyder på att människor inom landet samarbetar med Conti”, fortsätter han.
Vill störta landets styre
Presidentens uttalande kommer efter att Conti deklarerat att syftet med attackerna i Costa Rica är att “störta landets styre genom en cyberattack”. På Contis hemsida uppmanar man landets medborgare att pressa regeringen att betala lösensumman. Nyligen dubblade ransomwaregruppen den summa man kräver från 10 miljoner dollar (knappt 99,9 miljoner kronor) till 20 miljoner dollar (drygt 199,7 miljoner kronor).
USA lovar belöning
USA har redan erbjudit upp 10 miljoner dollar i belöning för information som kan identifiera eller lokalisera huvudmännen i Contis operation. För information som leder till ett gripande av en gruppmedlem erbjuder USA 5 miljoner dollar (499 miljoner kronor).
Attacken mot myndigheterna i Costa Rica bevisar att de största ransomwaregrupperna faktiskt utgör ett hot mot länder. De enorma summorna det handlar om ger möjlighet att muta människor som har tillgång till de allra känsligaste datasystemen.
Cyberattacker “drastiskt växande problem”
“Vi är vid en punkt nu när de här ransomwaregrupperna tjänar miljarder dollar, så deras möjligheter att få tillgång begränsas bara av vad de själv vill”, säger John Miller, vd och medgrundare till Halcyon, en anti-ransomware plattform enligt The Verge. “Månad efter månad kommer fler av de här grupperna online. Det är ett drastiskt växande problem.
Enligt president Chaves har 27 myndigheter hittills drabbats, bland annat finansdepartementet. Hittills har också presidenten bestämt sagt nej till att betala lösen.
Läs även: Bedragare på nätet kom över 68 miljarder
Läs även: Cyberbrott: Vanligt att företag betalar lösensumma
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.