Dagens PS

ChefGPT: Kan AI skapa framtidens restaurangmat?

AI ChatGPT pizza
Pizza med flingor fick inte komma med på Dodo Pizzas meny (Foto: TT/ChatGPT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Kan artificiell intelligens revolutionera våra smaklökar? Restauranger världen över experimenterar nu med AI för att skapa nya, unika rätter. Resultatet? Både upp som en sol – och ner som en pannkaka. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hela började som ett djärvt experiment på Dodo Pizza i Dubai. 

Spartak Arutyunyan, som är ansvarig för menyutvecklingen, bad ChatGPT skapa den perfekta pizzan för stadens mångkulturella befolkning. 

Resultatet? En oväntad kombination av arabisk shawarma-kyckling, indisk paneer, och mellanöstiska za’atar-örter toppade med tahinisås. 

Till Arutyunyans förvåning blev pizzan en omedelbar hit och finns fortfarande på menyn.

”Som kock skulle jag aldrig ha mixat dessa ingredienser på en pizza, men smaken blev förvånansvärt bra”, säger Arutyunyan till BBC

Men allt som AI:n kom på var inte lika lyckat. Andra förslag som pizza med flingor, jordgubbar, pasta eller blåbär togs inte ens med på menyn.

AI-tacos

På andra sidan jordklotet, i Dallas, USA, bestämde sig Venecia Willis, kulinarisk chef på Velvet Taco, för att låta AI skapa en av deras tacos. 

ANNONS

Hon gav ChatGPT enkla instruktioner: åtta ingredienser, en tortilla och en proteinkälla. 

Resultatet? Blandat. 

Medan vissa kombinationer, som röd curry och kokosnötstofu med ananas, kändes för konstiga, lyckades en räktaco med biff hitta sin väg till menyn. Den sålde hela 22 000 exemplar på en vecka.

”AI är ett bra verktyg när man fastnat kreativt”, säger Willis. ”Men det krävs fortfarande en mänsklig touch för att validera recepten”.

ANNONS

Senaste nytt

Skepsis bland matproffs

Trots några lyckade exempel är inte alla lika övertygade om AI:s plats i köket. 

Julian de Feral, en cocktailkreatör baserad i London, undviker AI helt och hållet. Han menar att AI:s förslag ofta saknar sunt förnuft och att teknologin inte är ”magisk” – den bygger bara på vad den har läst online.

Linguistikprofessorn Emily Bender håller med. 

ANNONS

Hon varnar också för att AI kan bidra till att underminera kreativa yrken genom att återanvända recept från internet, vilket kan minska trafik till matbloggar och andra källor där skaparna försöker försörja sig.

En framtid med AI? 

Tillbaka i Dubai ser Spartak Arutyunyan AI mer som en rolig extrafunktion än en pålitlig menyplanerare. 

Dodo Pizza låter nu kunder experimentera med AI för att skapa sina egna pizzatoppings – en funktion som de snart planerar att rulla ut globalt.

Läs också:

Öl – första nya smaken på 500 år. Dagens PS

Trump sprider falska kampanjbilder på superstjärna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS