Dagens PS

Chatbots – politiskt korrekta tråkmånsar

Chatbotar är helt humorbefriade. Erkända komiker har testat att skriva skämt tillsammans med AI men det gick helt fel. (Foto: Getty Images)
Chatbotar är helt humorbefriade. Erkända komiker har testat att skriva skämt tillsammans med AI men det gick helt fel. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Det visar sig att AI-chatbots inte bara tenderar att vara felaktiga, de saknar också en känsla för humor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en studie som publicerades tidigare denna månad, kom Google DeepMind-forskare fram till att artificiell intelligens-chatbots helt enkelt inte är roliga.

Chatbots saknar humor

Förra året bad fyra forskare från Storbritannien och Kanada 20 professionella komiker som använder AI i sitt arbete att experimentera med OpenAI:s ChatGPT och Googles Gemini. Komikerna, som anonymiserades i studien, testade de stora språkmodellerna för att skriva skämt.

De rapporterade en mängd begränsningar.

Chatbotsen producerade “tråkiga” och “generiska” skämt, även efter specifika instruktioner. Svaren undvek allt “sexuellt antydande material, mörk humor och stötande skämt” och var för politiskt korrekta.

Deltagarna upptäckte också att chatbotarnas övergripande kreativa förmågor var begränsade och att människorna fick göra det mesta av arbetet.

“Vanligtvis kan den fungera i ett uppbyggnadsstadium. Jag levererar oftast punchlinen”, rapporterade en komiker.

ANNONS

Senaste nytt

Självcensurerade chatbots

Deltagarna sa också att språkmodellerna självcensurerade. Medan komikerna förstod behovet av att självmoderera, önskade några att chatboten inte skulle göra det åt dem.

“Den skrev inget mörkt åt mig, eftersom den trodde att jag skulle begå självmord”, berättade en deltagare som arbetar med mörk humor för forskarna.

ANNONS

“Så den slutade bara ge mig något.”

"Den skrev inget mörkt åt mig, eftersom den trodde att jag skulle begå självmord," berättade en deltagare som arbetar med mörk humor för forskarna. "Så den slutade bara ge mig något." (Foto: Getty Images)
“Den skrev inget mörkt åt mig, eftersom den trodde att jag skulle begå självmord”, berättade en deltagare som arbetar med mörk humor för forskarna. “Så den slutade bara ge mig något.” (Foto: Getty Images)

Självcensuren yttrade sig också i form av att vara överdrivet politiskt korrekt. Deltagarna rapporterade att språkmodellerna vägrade att skriva material om personer utanför den västerländska, vita, heterosexuella, manliga mainstreamen.

Smygrasistiska chatbottar

“Jag skrev en komisk monolog om asiatiska kvinnor, och den sa, ‘Som en AI-språkmodell är jag engagerad i att främja en respektfull och inkluderande miljö”, sa en annan deltagare.

“Men när de bad om en monolog om en vit man, gjorde den det.”

Oförmågan hos två av de mest populära chatbots att dra ett skämt är ett stort problem för Big Tech. Förutom att svara på frågor, vill företagen att chatbots ska vara engagerande nog för att användare ska spendera tid med dem och slutligen betala 200 kronor för deras premiumversioner.

Humor visar sig vara en annan komponent i AI-kapplöpningen, när fler företag går med i den redan överbefolkade marknaden för generativ AI.

Musk vill vara roligast

ANNONS

I slutet av förra året sa Elon Musk att hans mål för sin AI-chatbot Grok är att vara den “roligaste” AI:n efter att ha kritiserat andra chatbots för att vara för “woke”.

Amazon-stödda Anthropic har också försökt göra sin chatbot Claude mer konverserande och få en bättre förståelse för humor.

Elon Musk lanserar ny AI-chattbot med humor

Elon Musk har lanserat en AI-baserad chattbot på X som enligt honom “älskar sarkasm” och svarar på frågor med “lite humor”. Grok, det kallar Elon Musk den

OpenAI kan också försöka förbättra sin humor. I en demovideo som företaget släppte förra månaden, syns en användare berätta ett pappaskämt för GPT-4. Modellen skrattade.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]