Bostadsminister Märta Stenevi vill att byggsektorn ställer om snabbt och blir mindre beroende av cement.
Ministern: Byggsektorn måste minska beroendet av cement
Mest läst i kategorin
Mark- och miljööverdomstolens beslut att neka Cementa förlängt tillstånd att bryta kalik i Slite på Gotland hade kunnat påverka en hel bransch. I slutet av sommaren gjorde Ramboll en rapport till Näringsdepartementet med bedömningen att hela 200.000 till 400.000 arbetstillfällen riskerades om produktionsstoppet i Slite skulle ha inträtt redan i höst.
Bostadsminister Märta Stenevi är dock inte imponerad av byggbranschens beredskap för det oförutsedda.
“En samhällsbyggnadssektor som är beroende av ett enda företag och en enda anläggning är naturligtvis inte hållbart i ett modernt samhälle. Vi måste ha en bättre motståndskraft så att det inte blir tvärstopp vid ett produktionsstopp”, säger hon till Dagens Industri.
Gränsvärden för utsläpp från nybyggnationer
Hon säger vidare att att det här är en sårbarhetssituation som är helt orimlig. Bygg- och anläggningssektorn står för 20 procent av klimatutsläppen i Sverige och en stor del av förklaringen är cementtillverkningen.
Märta Stenevi säger att byggtraditionen i Sverige är väldigt cementberoende och att de senaste veckornas situation har belyst det.
Från januari 2022 måste klimatavtrycket för alla byggmaterial redovisas och enligt botadsministern är planen att införa gränsvärden för utsläpp från nybyggnationer, troligtvis någon gång mellan 2025 och 2027.
“Syftet är att komma till en punkt där man prioriterar de byggmaterial som har lägst avtryck, man kan till exempel börja bygga med trästommar. Det handlar om att man hittar innovationer inom andra byggmaterial som får ned utsläppen”, säger Märta Stenevi till Di.
träbyggnationsindustrin kan bidra mer
Hon menar att den stora svenska träbyggnationsindustrin som i dag exporterar skulle kunna bidra mycket mer till det inhemska byggandet och hon påpekar att det är bråttom.
“Klarar inte branschen att ställa om snabbt, måste vi gå fram med tvingande lagstiftning, men min uppfattning är att branschen verkligen vill fram snabbt”, säger Märta Stenevi till Di.
Hon säger vidare att sommarens väderdramatik i Europa påminner om hur bråttom det är.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.