Dagens PS

Brist på kompetens bromsar tillväxten för teknikindustrin

Teknikföretagens nya undersökning visar att en allt större del av Teknikföretagens medlemsföretag har brist på kompetens. "Svårigheterna att få tag i rätt kompetens ger allvarliga konsekvenser", säger Li Ljungberg på Teknikföretagen.
Teknikföretagens nya undersökning visar att en allt större del av Teknikföretagens medlemsföretag har brist på kompetens. "Svårigheterna att få tag i rätt kompetens ger allvarliga konsekvenser", säger Li Ljungberg på Teknikföretagen. (Foto: Teknikföretagen)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

När det handlar om omställningen mot en mer hållbar industri ligger Sverige i topp, men brist på kompetens riskerar nu att bromsa omställningen.

ANNONS
ANNONS

I arbetet med omställning mot en mer hållbar industri ligger Sverige i toppen, men en sådan tätposition kräver kvalificerad arbetskraft. En ny undersökning visar att en allt större del av Teknikföretagens medlemsföretag har brist på kompetens och att kompetensbristen bromsar den gröna digitala omställningen.

“Det har länge funnits ett stort kompetensbehov inom teknikindustrin och vår senaste undersökning pekar på att behovet är större än tidigare – och delvis annorlunda. De stora teknikskiftena, exempelvis elektrifiering, påverkar en hel kedja av kompetens, säger Li Ljungberg, expert kompetensförsörjning på Teknikföretagen och projektledare för undersökningen, i ett pressmeddelande.

Ger allvarliga konsekvenser

Teknikföretagens medlemmar har svarat på frågor om deras kompetensbehov i dag och på sikt och många företag i hela landet uppger att de har svårt att hitta den kompetens de behöver. Det handlar om olika typer av tekniker, ingenjörer, svetsare, CNC-operatörer och digital spetskompetens.

Behovet av digital spetskompetens är särskilt stort bland storföretagen.

“Svårigheterna att få tag i rätt kompetens ger allvarliga konsekvenser. Företagen kan inte hålla den utvecklingstakt som de önskar och inte heller expandera som de önskar”, säger Li Ljungberg i pressmeddelandet.

Olika för små och stora företag

Konsekvensen av kompetensbristen ser olika ut för olika företag, små företag har i större utsträckning gått miste om uppdrag medan stora företag i större utsträckning tappar i utveckling eller lägger ut verksamhet utanför Sverige.

Det praktiska yrke där efterfrågan spås öka mest är automationstekniker, bland ingenjörer spås efterfrågan öka mest inom utbildningsinriktningar inom systemvetenskap och mjukvara.

ANNONS

Listan på efterfrågad kometens framöver toppas av kompetens inom hållbar produktion och cybersäkerhet och en fjärdedel av de anställda inom teknikindustrin behöver kompetensutveckling inom de kommande tre åren.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Experter: Risk för svensk recession 2023

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]