Dagens PS

Bra affärsläge för Sveriges teknikindustri

Bengt Lindqvist, Teknikföretagens ekonom. Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets tredje kvartal som visar att affärsläget för Sveriges teknikindustri är fortsatt bra.
Teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist tror att problem med leveransstörningar ökar risken för orderannuleringar för Sveriges teknikindustri. (Foto: Teknikföretagen)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 sep. 2021Publicerad: 12 sep. 2021

Under årets tredje kvartal är affärsläget för Sveriges teknikindustri fortsatt bra men orderingången ökar inte i samma omfattning som under andra kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknikföretagens konjunkturbarometer för det tredje kvartalet 2021 inbegriper bedömningar från 494 företag vars försäljning uppgår sammanlagt till 856 miljarder kronor, varav 80 procent säljs på exportmarknader.

Konjunkturbarometern för årets tredje kvartal visar att affärsläget för Sveriges teknikindustri är fortsatt bra. För maskinindustrin är affärsläget särskilt bra både i Sverige och i resten av världen. Företag som vänder sig till bygg- anläggnings- och energiindustri möter god efterfrågan.

Svårare för fordonsindustrin

För transportmedelsindustrin och leverantörer till fordonsindustrin ökar inte orderingången lika bra, vilket enligt Teknikföretagens ekonom, Bengt Lindqvist, beror på bristen på komponenter som försvårar för fordonsindustrin och dess underleverantörer.

Jämfört med andra kvartalet ökar orderingången för teknikindustrin i lägre omfattning. Men index över företagens bedömning av storleken på orderstocken har nått en väldigt hög nivå inte sedan första kvartalet år 1995 finns en motsvarande siffra.

“I normala fall innebär detta en förutsättning för ökad produktionsnivå i närtid. Så blir inte fallet denna gång genom problem med leveransstörningar av insats- eller andra förbrukningsvaror. Situationen innebär även ökad risk för annulering av order”, säger Bengt Lindqvist i ett pressmeddelande.

Försörjningsläget kan bli ansträngt

Särskilt starkt är affärsläget för maskinindustrin och för leverantörer till elteknisk industri har det fortsatt att förbättras. För övriga delbranscher och leverantörer ökar orderingången mindre än under andra kvartalet och lagren av färdiga varor har minskat.

“Den buffert i form av lager som funnits tidigare har därmed krympt och kan bidra till fortsatt ansträngt försörjningsläge, säger Bengt Lindqvist i pressmeddelandet.

Teknikföretagen företräder svensk industri och har 4 200 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av hela Sveriges export. Teknikföretagens konjunkturbarometer ges ut i mars, juni, september och december.

Läs mer: Lägre fart i svensk industri – så tolkas det

ANNONS

Läs mer: Navet Analytics: Stiltje i byggandet av kontor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Digitalisering & AI

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

22 dec. 2024
Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

AI och rättssäkerhet: Utmaningar för juridiken

Den digitala utvecklingen har förändrat många branscher, och juridiken är inget undantag. För advokater innebär teknologin nya arbetssätt och större tillgång till information. AI och automatiserade processer har förändrat hur man hanterar dokument, hur man söker på information och hur men genomför möten. Med digitaliseringen kan också komma med nya krav på snabbare återkoppling och […]