Dagens PS

Belysning viktigast för trygghet utomhus

I Sverige finns många mörka och otrygga platser, en ny undersökning visar att belysning är den viktigaste åtgärden för att öka känslan av trygghet.
I Sverige finns många mörka och otrygga platser, en ny undersökning visar att belysning är den viktigaste åtgärden för att öka känslan av trygghet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 04 nov. 2021

En ny undersökning visar att belysning är den viktigaste åtgärden för att öka känslan av trygghet på offentliga platser utomhus.

ANNONS
ANNONS

Den enskilt viktigaste åtgärden för att öka känslan av trygghet utomhus är belysning, det framgår av en ny undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av Belysningsbranschen. Av dem som tillfrågats i undersökningen svarade 79 procent att de föredrar bättre belysning och 47 procent att de föredrar fler poliser och vakter.

En liknande undersökning gjordes för tio år sedan och jämför man med den så känner sig fler otrygga ute på kvällar och nätter nu, och fler platser upplevs som otrygga på grund av att belysningen är dålig.

Beslutsfattare har viktigt uppdrag

“Kommunala beslutsfattare har ett viktigt uppdrag att se över obelysta platser och göra dem tillgängliga och trygga. När belysning till och med anses viktigare än fler poliser måste våra kommunpolitiker ta frågan på allvar. Inget tycks ju ha hänt på tio år, säger Belysningsbranschens vd Mikael Castanius i ett pressmeddelande.

Enligt honom finns det otaliga tunnlar, parker och gång- och cykelvägar som saknar belysning eller är dåligt belysta. Mot bakgrund av undersökningen startar nu Belysningsbranschen en kampanj på Instagram där Sveriges läskigaste plats ska utses.

Läs mer: Lysande konstverk skapar trygghet i Uppsala

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]