Teknikföretag i Kina har ett gyllene tillfälle att vinna mark i Ryssland efter sanktionerna från väst, men bedömare tror inte att Kina vågar ta den risken.
Bedömare: Kina vågar inte bryta mot sanktionerna
Mest läst i kategorin
“Kinesiska företag har mycket mer att förlora än att vinna på att bryta mot sanktionerna”, säger analytiker på Gavekal Dragonomics i en forskningsrapport som refereras av The Wall Street Journal.
Den ryska marknaden anses vara för liten för att kinesiska företag ska riskera att äventyra sina relationer med mer utvecklade marknader och själv löpa risken att bli föremål för sanktioner, anser bedömarna.
Nyligen publicerade den statliga kinesiska tidningen Global Times en artikel med anslaget att kinesiska smartphone- och bilföretag i Kina nu har ökade möjligheter att göra affärer i Ryssland med sanktionerna och konkurrenterna som lämnat landet.
Artikeln är i dag bortplockad
Det uppger WSJ och berättar att artikeln i Global Times sedan togs ner.
Förutom risken att utsättas för sanktioner, som Ryssland, kan teknikföretag i Kina som får för sig att öka sina koncentration i Ryssland stöta på omfattande logistikproblem, stopp i tullen vid export, juridiska hinder och inte minst krångel med betalningen från Ryssland.
Det är ytterst ovisst om Ryssland lyckas betala fakturorna till de kinesiska företagen under rådande, hårda finansiella sanktioner.
I dagsläget har alltså en rad västerländska teknikföretag avbrutit sina affärer med Ryssland, däribland amerikanska Apple, sydkoreanska Samsung Electronics, amerikanska PC-tillverkaren HP och Dell Technologies – och även svenska telekomjätten Ericsson.
Hittills har inga kinesiska teknikföretag anslutit sig till sanktionerna. Kommunistregimen i Kina har heller inte fördömt eller sagt att Ryssland invaderat Ukraina.
Senaste nytt
Peking kallar inte Rysslands krig i Ukraina för invasion
Peking har också uttryckt ett motstånd till de amerikanska sanktionerna mot Ryssland.
Kina har uttalat förhoppningar om att parterna (Ryssland och Ukraina) kan komma fram till en fredlig lösning och har uttryckt en vilja om att delta i diplomatiska förhandlingar som leder fram till detta.
När det gäller Kinas affärsintressen i Ryssland uppges en del kinesiska teknikföretag ha 40 procent av sin marknad i Ryssland, alltså för vissa produkter.
Ryssland är samtidigt, skriver WSJ, en liten marknad globalt och står endast för cirka 2 procent av smartphone- och PC-marknaden.
Inte värt besväret för Ericsson-rivalen Huawei
Enligt Counterpoint Research, som tidningen hänvisar till, kontrollerade kinesiska företag runt 41 procent av den ryska smartphonemarknaden förra året.
Huawei, Xiaomi och andra snabbväxare i branschen i Kina har en chans i och med sanktionerna mot Ryssland att kapa åt sig marknadsandelar från exempelvis amerikanska Apple.
Huawei har också en liten möjlighet att vinna marknadsandelar från Ericsson, men särskilt lätt antas det inte bli, enligt experter.
Lenovo, som är världens största PC-företag, med säte i Peking, har enligt en vitrysk medierapport anslutit sig till de västerländska teknikföretagens sanktioner mot Ryssland vilket enligt WSJ orsakat stor upprördhet i kinesiska sociala medier.
Lenovo har inte kommenterat rapporten.
Amerikanska HP, som är en av företagen som stoppat försäljningen till Ryssland, har enligt artikeln kontroll över 21 procent av marknaden i Ryssland.
Läs mer: Rysk minister varnar för oljepris på 300 dollar
Läs även: Analys: Avglobalisering hotar bilindustrin
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.