Polymer-forskaren Sibel Cestari skriver i en artikel på BBC att återvunnen plast kan vara ett lovande byggmaterial för framtiden. Hon framhäver att materialet är “tåligt, hållbart, vattentätt, lätt att gjuta och återvinningsbart”.
Är plast framtidens byggmaterial?
Mest läst i kategorin
I artikeln, som återpublicerats av BBC, skriver forskaren Sibele Cestari att hennes forskningsgrupp har tillverkat byggklossar bestående av 25 procent plast, och att gruppen siktar på att öka denna andel till 100 procent. Cestari är inriktad på polymer-material och verkar vid Queen’s University i Belfast, Nordirland.
Föreslår återvinning istället framför ersättning
Hon skriver att det produceras 359 miljoner ton plast varje år och att det inte finns möjlighet att bryta ner så stora volymer. Istället för att problematisera plast som ämne bör människan återanvända plast i högre grad, skriver hon.
“Plast är tåligt, hållbart, vattentätt, lätt att gjuta och återvinningsbart – vilka alla är nyckelegenskaper för byggmaterial. Men alla polymer är tekniskt sett, 100 procent återanvändbara. /…/ Viss plast kan återanvändas som den är genom att mala ner den till småbitar, smälta den och återanvända den”, skriver hon.
Blandmaterial i byggklossarna
Cestari beskriver byggklossarna hennes forskningsgrupp har tagit fram. “Vi har utvecklat en rad möjliga material genom att använda en blandning av ny och återvunnen plast – färgade PET-flaskor, polypropen, polyeten – och andra lokala avfallsmaterial, som hampa, sågspån, betongslagg och röd lera”, skriver hon.
I dagsläget består byggklossarna av 25 procent plast, men målet är att de uteslutande ska bestå av materialet.
“Tänk om plastavfall kunde användas till att skapa någonting användbart för samhället?”, skriver hon vidare.