Dagens PS

Apple: Inga leverantörer använder barnarbete (längre)

Apple stämmer
Apple stämmer israeliska NSO Group.(Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 31 maj 2021

I en ny rapport berättar Apple om arbetet med sina tillverkningspartners. Bland annat konstaterar Apple att de inte har några fall av barnarbete längre.

ANNONS
ANNONS

Apple har fått hård kritik för hur företagets leverantörer betett sig. Men nu har företaget släppt en ny rapport om försörjningskedjan, där de påstår sig löst en del problem, skriver Bloomberg.

Den 113-sidiga rapporten täcker en rad frågor, från behandling av arbetstagare till energianvändning och infektionssjukdomspolitik i kölvattnet av covid-19, skriver Bloomberg. Företaget intervjuade 57 618 arbetare i 55 länder i sin studie, med uppföljningar för att se att arbetarna inte blev dåligt behandlade efter att ha svarat på frågor. Dessutom gjorde de ett hundratal oanmälda besök.

“Felklassificerat studentarbetare”

Bland annat säger Apple att de inte längre fått in några rapporter om barnarbete. Företaget hittade ett fall av barnarbete fall 2019, men inget 2020.

Däremot hade en “leverantör felklassificerat studentarbetare i sitt program och förfalskat pappersarbete för att dölja överträdelser.” Studenter fick därmed arbeta övertid och jobba nattpass, vilket är emot Apples regler. Företaget nämnde också fler exempel på att leverantörer inte fullgör sina skyldigheter och inte följde Apples arbetstidspolicy.

Nio allvarliga regelbrott

Apple nekade samarbete med 8 procent av företagets blivande producenter på grund av potentiella svårigheter att leva upp till kraven, enligt techjättens rapport. Företaget uppgav att de har 93 procent efterlevnad av sina regler för arbetstid, som kräver max 60 timmars arbetsvecka och att all övertid ska vara betald.

De mest seriösa regelbrotten uppgick till nio stycken, ned från 17 under 2019. Sju av de senaste fallen relaterade till arbetstid eller förfalskning av arbetsdata, ett var ett avloppsbrott och ett annat var en luftöverträdelse, skriver Bloomberg.

En annan nyhet var att Apple inte längre skriver ut adresser till sina leverantörer, vilket är information de tidigare delat med sig av med hänvisning till transparens.

ANNONS

Läs mer: Kravet: ”EU måste vara hårdare mot Big Tech”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]