Dagens PS

Apple köper kvar personal med miljonbonusar

Apple har delat ut höga bonusar till nyckelpersoner som bolaget vill behålla
Apple har delat ut höga bonusar till nyckelpersoner som bolaget vill behålla. På bilden, Apples huvudkontor i Cupertina, Kalifornien. (Foto: Arne Müseler/Wokimedia Commons)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 mars 2022Publicerad: 29 mars 2022

Techbolagen kämpar för att hitta och behålla den bästa personalen och Apple försöker hålla sin personal lojal med aktiebaserade bonusar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett litet antal ingenjörer på Apple har fått ytterligare en omgång aktiebaserade bonusar som en del i bolagets insats att behålla nyckeltalanger, detta enligt personer med kunskap om saken, rapporterar Bloomberg.

Enligt personerna, som inte vill bli identifierade, har Apple de senaste dagarna delat ut bonusar till en utvald grupp anställda på bolagets mjukvru- och hårdvaruavdelningar. Bonusarna är på från 100 000 till 200 000 dollar, motsvarande 946 000 till 1 892 000 kronor.

Förlorat ingenjörer

Bonusarna är utformade för att hindra de anställda från att sluta genom att intjäningen sträcker sig över flera år så att de blir mer värdefulla över tid om Apples aktiekurs stiger. Bolaget har haft visst bortfall bland anställda som designar chips och Meta Platforms har ökat sin rekrytering av ingenjörer.

De senaste 12 månaderna har Apples aktie stigit med mer än 40 procent, men under 2022 har den fallit något i den breda tillbakagången för techaktier.

Bonusar även i december

I december delade Apple också ut särskilda aktiebaserade bonusar på över 180 000 dollar, motsvarande 1 702 000 kronor, till anställda i bolagets hårdvaruteknikgrupp som designar anpassade chip och till teamet som arbetar med headset för förstärkt virtuell verklighet.

Innan dess har det dock varit ovanligt att Apple delar ut sådana belöningar. Det är färre anställda som får bonusar i denna nya omgång än det var i december, enligt en av personerna med kunskap, skriver Bloomberg. Apple har inte velat kommentera uppgifterna.

Även svenska techbolag kämpar

ANNONS

Inflationen har också pressat arbetsgivare att öka ersättningar och Apple förbereder en återgång till kontoret, i maj kommer bolaget kräva att personal arbetar utanför kontoret minst tre dagar i veckan.

Enligt Dagens Industri kämpar även svenska techbolag som Klarna, Paradox Interactive och Spotify om den bästa arbetskraften och rekryterar från konkurrenter, samt lockar personal från andra länder.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Apples nya plan: Prenumeration på iPhone

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]