Dagens PS

Antihelium ger hopp om att hitta mörk materia

Cerns partikelacceleratoranläggning LHC, där fysiker har lyckats skapa antihelium-3, något som de tror kan vara till hjälp i jakten på mörk materia
Cerns partikelacceleratoranläggning LHC, där fysiker har lyckats skapa antihelium-3, något som de tror kan vara till hjälp i jakten på mörk materia. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022

Antimateria syns inte, men finns ändå och när den möter vanlig materia förstörs den. Nu ger antihelium hopp i jakten på mörk materia.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antihelium är vanligt heliums antimateria-tvilling. Ingen har dock hittills hittat någon naturligt förekommande antiheliumpartikel på jorden, det skriver Wired.

Nyckeln till fysikens största mysterium

Även om antihelium är ovanligt på jorden, tror fysiker, enligt fysikern Ivan Vorobyev, forskare vid den Europeiska organisationen för kärnforskning, Cern, att det kan finnas i rikliga mängder i vår galax.

Antihelium kan vara nyckeln till ett av fysikens största mysterier: mörk materia. Mörk materia är osynlig men verkar utgöra 85 procent av all materia i universum.

ANNONS

Senaste nytt

De skapade antihelium

Forskarna tror att antihelium kan bildas när mörk materia faller sönder. Nyligen berättade Ivan Vorobyevs forskarteam att de har genererat cirka 18 000 antiheliumkärnor.

Ännu mer anmärkningsvärt är att de använde sitt resultat för att beräkna oddsen för att detektorer på jorden skulle kunna fånga antihelium från rymden.

I ett experiment vid Cerns partikelacceleratoranläggning Large Hadron Collider, LHC, en cirka 25,7 kilometer lång ring i Genève, utförde forskarna två partikelkollisioner, protoner med protoner och blyjoner med blyjoner.

Filtrerade fram det de behövde

ANNONS

I kollisionerna bröts protonerna och blyjonerna isär och flera nya partiklar som pioner, kaoner och fler protoner skapades.

När allt spelats in, något som krävde petabyte, motsvarande tusentals bärbara hårddiskar, sällade forskarna igenom materialet och filtrerade fram det som var intressant för dem.

Partikeln observerades redan 1970

Forskarteamet riktade in sig på en version av antipartikeln, känd som antihelium-3. Den är sammansatt av två antiprotoner och en antineuron.

Ivan Vorobyev och hans team är inte de första forskarna som har skapat antihelium-3. Första gången partikeln observerades var 1970, men ingen har tidigare fångat den i naturen.

antihelium-3 är relativt tungt

Antimateria bildas naturligt på jorden men består vanligtvis av lätta partiklar som positroner, antimaterias motsvarighet till elektroner. De har tusentals gånger lägre massa än antihelim.

Antihelium-3 är relativt tungt och ju tyngre en antimateriapartikel är, desto mer sällan skapas den.

Ledtråd om mörk materias existens

ANNONS

Fysiker har dragit skutsatsen att mörk materia existerar genom det inflytande den har på gravitationen och galaxens rotation, men de vet ännu inte vad den består av.

Om mörk materia ger ifrån sig antihelium när den förintas skulle denna antipartikel vara en ledtråd till att mörk materia verkligen existerar.

Leta efter mörk materia eller antimateria

Teoretiskt kan fysiker leta efter mörk materia genom att antingen jaga efter den eller leta efter den antimateria som den genererar.

“I många modeller är mörk materia sin egen antipartikel, eller så finns det lika mängder mörk materia och anti-mörk materia”, säger fysikern Tim Linden vid Stockholms universitet, till Wired, han var inte involverad i LHC-experimentet. 

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De hittade universums största guldgruva

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS