Nästa år kan den överhypade industrin bakom generativ AI få sig en kalldusch, det tror teknikanalysbolaget CCS Insight.
Analytiker: Kalldusch väntar för generativ AI
Mest läst i kategorin
Det Londonbaserade teknikanalysbolaget CCS Insight väntar sig att utmaningar som komplexitet, risker och kostnader inom artificiell intelligens, AI, snart kommer överskugga teknikens nuvarande hype, det skriver Insider.
Enorma kostnader med AI
“Hypen kring generativ AI under 2023 har bara varit så enorm att vi tror att den är överhypad, och det finns massor av hinder som måste gås igenom för att få ut den på marknaden,” säger CCS Insights chefsanalytiker Ben Wood till CNBC.
Han säger att bara kostnaden för att implementera och upprätthålla generativ AI är enorm och tillägger att även om stora bolag som Meta och Google kan ta dessa kostnader, skulle det bli för dyrt för många andra.
För att AI ska fungera behövs chipp och just nu har vi en global brist på sådana. Open AI, som skapat ChatGPT, undersöker enligt Reuters, nu möjligheten att producera egna chipp.
Dylan Patel, chefsanalytiker på halvledaranalysbolaget Semi Analysis, uppskattar att Open AI förbrukar upp till 700 000 dollar, cirka 7 693 448 kronor, om dagen, på den datorkraft som behövs för att hålla igång ChatGPT.
Vad är generativ AI?
Tekniken för generativ AI baseras på så kallade sannolikhetsbaserade maskininlärningsmodeller och har i sig ingen egentlig kunskap, det skriver KTH.
Systemen förutsäger vad nästa textstycke bör innehålla utifrån uppmaningar via statistisk modellering av stora mängder data.
De som utvecklar generativ AI är öppna med att den träningsdata som används innehåller en hel del partiskhet eftersom en stor del av de texter som används är skrivna på engelska och i västvärlden, vilket så klart påverkar det material som AI:n skapar.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: AI-investeringar – hajp eller “på riktigt”? Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.