När republikanerna och president Donald Trump fick makten i USA girade teknikföretagen i Silicon Valley kraftigt till höger. Politiskt.
Analys: Techmoguler överger sina ideal
Mest läst i kategorin
Den uppfattningen har i alla fall DN-skribenten Martin Gelin, som hänvisar till en granskning som tekniksajten Recode gjort.
Enligt den har många av teknikjättarnas direktörer ökat sina politiska donationer till det republikanska partiet. Samtidigt går det stick i stäv med vad teknikföretagen länge hävdat; att de är liberala.
“Eric Schmidt, direktör för Googles moderbolag Alphabet, har exempelvis donerat det tillåtna maxbeloppet för privata donationer, 33.900 dollar, motsvarande nästan 300.000 kronor, till republikanernas nationella senatkommitté inför kongressvalet nästa år. Även Googles VD Sundar Puchai donerade samma maxbelopp till republikanerna”, framgår det i DN-analysen.
Även Teslas grundare Elon Musk har donerat 50.000 dollar till en fristående kampanjorganisation för en republikan, dessutom skänkte Musk 33.900 dollar till republikanernas nationella partikommitté, framgår det.
“Detta är anmärkningsvärt just eftersom dessa företag i vanliga fall utger sig för att förespråka värderingar som är motsatsen till republikanernas politik under president Trump. Teslas Elon Musk beskriver gärna sig själv som en pionjär i kampen mot klimatkrisen”, skriver Martin Gelin i Dagens Nyheter och konstaterar att direktörerna för Apple, Google, Microsoft och Amazon och flera andra tunga, amerikanska teknikföretag även medverkade på ett möte i Vita huset i juni, som enligt tidningen ska mynna ut i “ett närmare samarbete med Donald Trumps administration”.
Enligt DN-skribenten har teknikjättarna lagt i en högre växel för sin lobbyverksamhet i syfte att “motarbeta lagstiftning och regleringar som kan skada företagens intäktsmodeller”. De tycks vara beredda att förkasta sina liberala principer så länge det ger inflytande i Vita huset, och det rimmar illa med deras tal om att stå upp moraliskt och rättfärdigt på inte minst områden som gäller klimatet och invandringspolitiken, menar DN-skribenten.
MISSA INTE: 97 techföretag i krig med Trump >
LÄS ÄVEN: Nu är det alla mot Trump >
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.