Dagens PS

Älskade smartphones – så påverkar skärmtiden våra liv

Mobiltelefon och notiser.
Har du funderat på om din skärmtid kan vara skadlig? Då är du inte ensam. (Foto: Sompong Lekhawattana / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Sämre minne, dålig koncentrationsförmåga och ökad stress – det är bara några av de negativa aspekterna som smartphones medfört i våra liv. Vilka är egentligen baksidorna med dessa fantastiska uppfinningar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingen ny teknik har någonsin slagit igenom så snabbt som smartphones. På drygt ett årtionde gick andelen svenskar med en smartphone från 0 procent till över 92 procent.

De allra flesta har reflekterat över hur all tid med telefonen påverkar oss. Nu blir allt fler negativa aspekter synliga – och vi har goda skäl att tänka över hur vi ska förhålla oss till våra lurar.

I det senaste avsnittet podden P3 Dystopia listas några av de mest oroväckande baksidorna med att använda smartphones.

Tekniken som tog över våra liv

Svenskar använder i genomsnitt sina telefoner mellan tre till fem timmar om dagen, men bland yngre människor är siffran högre. Vissa har så hög skärmtid som nio timmar om dagen.

“Vi har redan anpassat oss till den här nya tekniken – och våra sinnen kommer att optimeras för att ta in små informationsmängder hela tiden”, säger författaren och smartphone-kritikern Nicholas Carr i en intervju med P3 Dystopia och fortsätter:

“Det jag tror att vi förlorar i processen är vår förmåga att koncentrera oss och att tänka djupt. I förlängningen förlorar vi grundstenar i den mänskliga kulturen.”

Unga som håller i smartphones.
Hur gammal borde man egentligen behöva vara för att få använda en smartphone? (Foto: Kerkez / Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Sämre minne på grund av smartphones

ANNONS

Visste du att minnet kan bli sämre av att man använder sin smartphone mycket?

Studier har visat att det är en av nackdelarna med hur vi använder våra smarta telefoner. Vi tränar och använder helt enkelt våra minnen mindre. Istället för att memorera fakta söker vi i telefonen när vi undrar över något.

De av oss som gärna fotar och filmar våra upplevelser, minns dessutom mindre av det vi varit med om. Den som är upptagen med att fotografera en upplevelse kommer generellt sett att minnas den sämre, än den som tar in upplevelsen – utan att dokumentera den.

Smartphones hämmar koncentrationsförmågan

En annan bieffekt av vår ökade skärmtid är att vi blir allt sämre på att koncentrera oss under längre stunder. Vi tränar istället hjärnan på att snabbt skifta fokus från olika appar, inlägg och filmsnuttar.

Men vår förmåga att koncentrera oss på en och samma sak en längre tid är viktig för att klara av studier, arbete och inte minst sociala relationer. Det är en förmåga som behöver tränas, lite som en muskel, och just nu tränar många den på något som är mindre användbart utanför telefonens värld.

Man kan säga att varje person har en viss mängd uppmärksamhet varje dag. Förutom att våra telefoner tar mycket av uppmärksamheten i anspråk bidrar de alltså också till att vi får mindre uppmärksamhet att spendera överlag – en slags ond cirkel.

Våra telefoner har gjort oss sämre på att koncentrera oss – en förmåga som vi kan få tillbaka genom träning. (Foto: AntonioGuillem / Canva)

Tros ligga bakom psykisk ohälsa bland unga

ANNONS

I dag spenderas åtskilliga timmar av barns och ungdomars tid vid mobilskärmen. Personer födda efter 1995 uppvisar i högre grad psykisk ohälsa än andra – något som kan vara orsakat av de smarta telefonernas intåg i deras liv.

Samtidigt vill barnen ogärna lämna ifrån sig telefonerna, det är nämligen där mycket av deras liv och sociala relationer utspelar sig och det vill de inte gå miste om.

Här har studier visat att barn har en positiv inställning till att bli av med sin smartphone om alla deras bekanta också blir av med dem, vilket kan ses som en tumme upp för de politiska förslagen om att förbjuda telefoner i skolan.

Apparna är problemet – snarare än smartphones

Smartphones är tveklöst en av de mest fantastiska uppfinningarna i vår historia. Så mycket information finns i dag tillgänglig i våra händer och det är lättare än någonsin att hålla kontakt med varandra.

Här menar många experter, inklusive många av utvecklarna själva, att det snarare är apparna som är problemet. Den ständiga jakten på vår uppmärksamhet och tid har lett till algoritmerna som är så beroendeframkallande.

Då väljer vi bort sociala medier

Genom ett experiment ville forskare undersöka om vi vill bli av med våra telefoner. De frågade hur mycket man skulle behöva få betalt för att stänga av Instagram eller TikTok under en månad. Svaret blev någonstans mellan 40 och 60 dollar.

När man istället frågade hur mycket det skulle kosta, om appen stängdes av för alla andra under samma period så blev svaret att man istället kunde tänka sig att betala för att det skulle hända. Det verkar helt enkelt som att vi gärna slipper apparna – så länge vi inte är de enda som går utan.

ANNONS

Åldersgräns krävs för att minska skadorna

Man har undersökt hur olika generationer påverkats av hur smartphones tagit över stora delar av våra liv. Där ser man en tydlig skillnad mellan de som redan hade fyllt 16 när telefonerna uppgraderas och blev smarta – alltså verkar det som att personer under 16 löper allra störst risk att skadas av tekniken.

“Förbjud smartphones innan gymnasiet – barn födda före 95 växte upp med andra mobiltelefoner, och de fick inte alls samma problem. Höj åldersgränsen på sociala medier till 16 – tekniken sabbar barn när de går igenom puberteten”, föreslår psykologen Jonathan Haidt i en intervju med New York Times.

Gamla telefoner.
Den yngre generationen kan behöva nöja sig med äldre knapptelefoner, i ett försök att skydda dem från skadliga appar. (Foto: Wako Megumi / Canva)

Att välja bort telefonen

De smarta telefonernas har tagit de allra flestas liv med storm – men det finns undantag. Både de som fått nog av att fastna i ändlösa reels när man egentligen bara skulle kolla ett recept och de som valt bort teknologin från allra första början för att de vet att det skulle sabba deras liv.

Men det blir svårare och svårare att välja bort dem helt. Allt fler situationer underlättas av att man har en ny smartphone, och nästan all ny teknik är tillverkad för att kopplas ihop med våra telefoner.

Egentligen är själva telefonen en fantastisk kombination av verktyg och funktioner som de flesta har mycket glädje av – så vad bör man göra om man inte vill tvingas välja mellan att bli en skärmknarkare och en enslig teknikvägrare?

Distrahera dig utan smartphones

ANNONS

Ett alternativ till att försöka leva utan en smart telefon är att utmana sig själv till att distrahera sig på mer kreativa sätt än att scrolla runt i eviga appflöden. Vad tror du att du skulle må bra av att göra med tiden du fick över?

Alternativet till att fångas av apparnas effektiva algoritmer är helt enkelt att hitta andra sätt att underhålla sig – som kan konkurrera med de lockande men ofta destruktiva sysslorna som väntar i telefonen.

“Det är inte som att mänskligheten har förlorat något för att folk inte längre är lika uttråkade – jag vet att vissa ser det som något allvarligt. Det suger verkligen att många fastnar i meningslösa flöden, men det är för att många är så dåliga på att distrahera sig med annat. Vi måste bli bättre på det”, säger Cory Doctorow, tech-journalist och författare.

Läs mer: Chatbots – politiskt korrekta tråkmånsar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS