Han brukar kallas för AI-teknikens gudfader. Nu verkar Geoffrey Hinton känna viss ånger över tekniken han en gång var med och la grunden för.
AI:s gudfader: Vi behöver en medborgarlön
Mest läst i kategorin
Och det är ju faktiskt ganska lätt att vara efterklok.
För inte trodde väl Hinton att AI-tekniken som han en gång var med och skapade skulle komma att hota hela mänskligheten?
AI hotar rutinjobb
Det var i en intervju med BBC som Hinton uttryckte sin oro.
“Jag är mycket oroad över att AI kommer ta många av de enklare jobben”, sa han.
Han menar att de ekonomiska fördelarna med tekniken främst kommer att gynna de redan rika, medan de som förlorar sina jobb kommer att stå utan försörjning.
“Pengarna kommer gå till de rika och inte till de som förlorar sina jobb, och det kommer vara mycket dåligt för samhället”, varnade Hinton.
Senaste nytt
Lösningen
För att lösa problemet behöver vi enligt Hinton en universell basinkomst, en slags medborgarlön.
Det innebär att hela världens regeringar skulle betala alla sina medborgare en fast summa pengar varje månad, oavsett deras ekonomiska situation.
Trots att kritiker menar att detta skulle bli extremt kostsamt och kanske inte alls bekämpa fattigdom, anser Hinton att det är nödvändigt för att mildra de negativa effekterna som AI kommer att ha på arbetsmarknaden.
Hot mot mänskligheten
Hinton gick dessutom längre än så, och hävdade att AI kan utgöra ett existentiellt hot mot hela mänskligheten om tekniken inte regleras ordentligt.
Han påpekade att intelligensen kan utveckla egna mål och ta autonoma beslut, vilket kan få katastrofala konsekvenser.
“Vi kan ha skapat en form av intelligens som är bättre än biologisk intelligens. Det är mycket oroande för oss”, sade Hinton.
Och Open AI?
Alla ser dock inte ut att svettas lika mycket som Hinton.
Open AI, företaget bakom ChatGPT, har nyligen avvecklat det team som hade som uppgift att undersöka AI-teknikens långsiktiga risker, något som väckt frågor om företagets prioriteringar.
Gruppen, som hade som syfte att kontrollera AI-teknik som är smartare än människan, fick därmed bara verka i knappt ett år.
“Att bygga maskiner som är smartare än människor är farligt att sträva efter. Men säkerheten har fått ta ett steg tillbaka till förmån för nya, skinande produkter”, sa en av de före detta teamledarna häromdagen.
Open AI:s medgrundare Greg Brockman gick i samband med detta ut på X och hävdade att ledningen visst prioriterar riskerna med AI.
“Vi har ökat medvetenheten om både riskerna och möjligheterna med AI så att världen bättre kan förbereda sig.”
Läs också:
AI: Kvinnorna omsprungna av männen. Dagens PS
Så blev “Seinfeld”-skämt ett miljonbedrägeri. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.