Dagens PS

AI:s framtid 2025: Fem trender att hålla koll på

Framtiden med AI, hur ser den ut egentigen? (Foto: Canva AI)
Framtiden med AI, hur ser den ut egentigen? (Foto: Canva AI)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 17 feb. 2025Publicerad: 17 feb. 2025

Hur ser framtiden ut för AI? Kommer vi förlora jobb eller kanske få fler jobb? Och hur ska vi se skillnad på Ai och äkta?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Artificiell intelligens (AI) är ett ämne som ständigt är på tapeten, och åsikterna om dess vara eller icke vara går isär. Vissa ser AI som en revolutionerande kraft med enorm potential, medan andra fruktar dess inverkan på arbetsmarknaden, informationsspridningen och miljön skriver Techradar.

Året 2025 förväntas AI fortsätta att utvecklas i en rasande takt, och det är viktigt att förstå de trender som formar dess framtid. Det handlar inte bara om teknik utan också om hur vi som samhälle väljer att använda och reglera AI.

AI-genererat innehåll kräver nya lösningar

AI-genererat innehåll, från texter och musik till deepfakes, blir allt vanligare. Detta ställer höga krav på utvecklingen av metoder för att identifiera och reglera sådant innehåll.

År 2025 förväntas nya policyer och tekniker för vattenmärkning av AI-genererat innehåll att se dagens ljus. Utmaningen ligger dock i att dessa verktyg inte alltid är tillförlitliga. Det finns risk att mänskligt skapat innehåll felaktigt identifieras som AI-genererat, och i takt med att AI-modellerna blir mer avancerade blir detektionen allt svårare.

Trots detta är det av största vikt att kunna skilja mellan AI-genererat och mänskligt skapat innehåll, särskilt när det gäller att bekämpa desinformation. Deepfakes och AI-genererad propaganda kan vara svåra att upptäcka, men lyckligtvis utvecklas även AI-baserade verktyg för att motverka detta.

USA och Storbritannien nobbar AI-deklaration

USA och Storbritannien har valt att inte underteckna en global deklaration om ansvarsfull AI-utveckling, vilket skapar frågetecken kring deras engagemang

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

AI-assistenter utvecklas bortom chattbottar

AI-assistenter finns redan i många former, men deras användbarhet varierar kraftigt. Många har fortfarande problem med språkförståelse och kan upplevas som mer irriterande än hjälpsamma.

ANNONS

I framtiden förväntas AI-assistenter bli mer kontextmedvetna, proaktiva och integrerade i våra arbetsflöden. Multimodal AI, som kan bearbeta och svara på text, röst och visuella input samtidigt, är en viktig drivkraft i denna utveckling.

Tänk dig en AI-assistent som deltar i dina videomöten, tar anteckningar, identifierar uppgifter och uppdaterar dina projektledningsverktyg i realtid. Mycket av detta är redan möjligt, men det kräver mer sömlöshet och användbarhet för att verkligen göra skillnad.

EU satsar stort på AI – miljarder ska ge Europa ledartröjan

EU-kommissionen lanserar en massiv satsning på artificiell intelligens för att stärka Europas position i den globala konkurrensen. I en värld där

Praktisk personalisering istället för bara rekommendationer

AI används redan för att anpassa våra upplevelser, från musikrekommendationer till hälsovårdstips. Men ofta stannar det vid grundläggande rekommendationer.

I framtiden bör AI-driven personalisering utvecklas till smartare och mer adaptiva system som kan förstå våra individuella behov över olika digitala plattformar. Genom att analysera sammanhang, känslomässiga tillstånd och långsiktiga beteendemönster kan AI skapa hyperpersonliga upplevelser inom allt från shopping och underhållning till utbildning och hälsovård.

Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till integritetsaspekterna. Utvecklingen av mer personliga AI-upplevelser måste balanseras med transparens och användarkontroll.

Ulf Kristersson vid AI-toppmötet: “Våga ta risker!”

Sverige och EU halkar långt efter USA och Kina i AI-racet. Ulf Kristersson är på plats i Paris vid AI-toppmötet och har en klar uppmaning till europeiska

Hållbar AI och transparens i miljöpåverkan

ANNONS

AI-systemens komplexitet och energiförbrukning ökar ständigt. Träningen av stora AI-modeller kräver enorma mängder elektricitet, vilket bidrar till koldioxidutsläpp.

Därför är det viktigt att utveckla energieffektiva AI-modeller, hållbar datorhårdvara och öka transparensen i AI:s energiförbrukning. Företag bör ställas inför krav på att redovisa sitt AI-relaterade koldioxidavtryck och investera i grönare infrastruktur.

Utmaningen ligger i att hitta en balans mellan AI:s fördelar och dess miljöpåverkan.

AI-rädsla och framtidstro – så tänker Sveriges företagsledare

AI-revolutionen är på gång, men är företagsledarna verkligen redo? En ny studie visar att många vd:ar brottas med kunskapsluckor, vilket kan hota både

Fler jobb, inte färre

Många oroar sig för att AI kommer att leda till fler jobbförluster. Men det är viktigt att komma ihåg att AI också kan skapa helt nya jobb, som AI-etiker, MLOps-specialister och designers av AI- och mänsklig interaktion.

Dessutom kan AI förändra traditionella roller och skapa nya möjligheter till samarbete mellan människor och AI. Kontinuerligt lärande och anpassningsförmåga blir nyckeln till att navigera på en arbetsmarknad som ständigt förändras.

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

AI:s framtid

ANNONS

AI:s framtid 2025 och därefter präglas av både möjligheter och utmaningar. Det är viktigt att fortsätta utveckla AI på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, med fokus på transparens, rättvisa och användbarhet.

Så raderar du dina konton på Facebook, Instagram och Threads

Efter Metas beslut att avskaffa sitt system för faktakontroll från tredje part och lätta på sina riktlinjer för innehållsmoderering, har sökningarna på

Läs också:

Lista på 15 platser att undvika: Res inte hit som turist 2025. News 55

Vd-lönerna slår historiskt rekord: “Får det de förtjänar”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS