Tredubblad skörd på ett år. Det rör sig om artificiell intelligens, AI. För Ljusgårdas salladsodling något av en revolution. ”Det handlar om att våga testa sig fram”, säger en av grundarna.
AI tredubblar volymen – av sallad
Mest läst i kategorin
Ljusgårda, med sina stora salladsodlingar, har utvecklat ett sätt att odla sallad utan att vara beroende av väder och vind.
Odlingen styrs med stöd av egna AI-modeller, baserade på maskininlärning, so avgör vad som krävs för att optimera förhållandena så att plantan blir så bra som möjligt utifrån Ljusgårdas krav.
AI styr klimatet
Det handlar om hur snabbt den ska växa, hur den ska se ut, hur näringsrik den ska vara och hur länge den ska hålla efter skörd.
”Det som skiljer oss från andra odlare är att vi gör det i en kontrollerad miljö. Vi kan inte bara styra klimatet, utan vi bestämmer också alla parametrar i vårt ekosystem, odlingsrummen”, säger medgrundaren Erik Lundgren, ansvarig för forskning och utveckling, till TN.
Heltäckande lösning
I odlingsrummen samlar Ljusgårda varje dag in flera hundra tusen datapunkter från ett 30-tal olika parametrar till sina system.
Det handlar om allt ifrån temperatur, fuktighet och vindhastighet, till plantans bladstorlek, total volym och vikt, antalet bladpar, och balansen mellan olika näringsämnen.
Tredubblat volymen
”Kontrollerad inomhusodling gör att vi kan samla in en stor mängd data och analysera den för att optimera tillväxt hela tiden. Vi jämför resultatet hos den skördade plantan med data om vad den har varit med om under odlingsprocessen”, säger Erik Lundgren.
Det har lett till att företaget nästan tredubblat sina volymer.
“AI blir som att ha en person till i rummet med en annan åsikt – en viktig del av expertisen i bolaget”, sammanfattar Lundgren.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.