Dagens PS

AI-system kan läsa tankar i en magnetkamera

Forskare har lyckats skapa en semantisk avkodare som kan översätta tankar till text med hjälp av en magnetkamera
Forskare har lyckats skapa en semantisk avkodare som kan översätta tankar till text med hjälp av en magnetkamera. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023

Forskare har utvecklat ett icke-invasivt AI-system som med hjälp av en magnetkamera kan översätta tankar till text, men än så länge fungerar det bara på de personer det tränats på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en ny studie kan en så kallad semantisk avkodare, med hjälp av artificiell intelligens, AI, översätta en persons hjärnaktivitet till text, det rapporterar CNBC.

Försökspersoner tränade AI-systemet

AI-systemet skulle kunna hjälpa patienter som har förlorat förmågan att fysiskt kunna kommunicera efter exempelvis en stroke, förlamning eller någon annan degenerativ sjukdom.

Forskare vid universitetet i Austin i Texas, USA, har utvecklat systemet delvis genom att använda en transformatormodell som liknad de som stödjer Open AI:s ChatGPT och Googles chatbot Bard.

Deltagare i studien tränade den semantiska avkodaren genom att lyssna på flera timmars poddar i en magnetkamera.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Fångar allmänna tankar och idéer

När AI-systemet är tränat kan det generera en ström av text när en studiedeltagare lyssnar på en ny berättelse eller tänker på att berätta en ny historia.

Den text som produceras blir inte en exakt utskrift, den är snarare utformad för att fånga allmänna tankar eller idéer.

Enligt ett pressmeddelande från universitetet i Austin, producerar det tränade AI-systemet text som nära, eller exakt, matchar studiedeltagarens avsedda betydelse ungefär hälften av gångerna.

ANNONS

Översatte tankarna ganska exakt

Under försöken hörde en studiedeltagare exempelvis någon säga “jag har inte mitt körkort än”, och den semantiska avkodaren översatte tankarna till “hon har inte ens börjat lära sig köra än”, enligt pressmeddelandet.

En annan studiedeltagare hörde orden “Jag visste inte om jag skulle skrika, gråta eller springa iväg, i stället sade jag: lämna mig ifred” och det avkodades till “Började skrika och gråta och sedan sade hon bara: jag sade åt dig att lämna mig ifred”, detta enligt pressmeddelandet.

Beskrev även händelser ur filmer

“För en icke-invasiv metod är detta ett riktigt steg framåt jämfört med vad som har gjorts tidigare, vilket vanligtvis är enstaka ord eller korta meningar”, säger Alexander Huth i pressmeddelandet.

Han är en av studiens ledare och säger vidare att de får AI-modellen att avkoda kontinuerligt språk med komplicerade idéer under långa perioder. 

Studiedeltagarna fick även titta på filmer utan ljud medan de låg i magnetkameran och då kunde AI-systemet korrekt beskriva vissa händelser ur filmerna.

Deltagarna behövde vara samarbetsvilliga

Enligt studien fungerade den semantiska avkodningen bara på deltagare som var var samarbetsvilliga och deltog frivilligt.

ANNONS

För individer som avkodaren inte hade tränats på var resultaten obegripliga och om en deltagare som AI-systemet hade tränats på senare gjorde motstånd genom att exempelvis tänka andra tankar, var resultaten också oanvändbara.

Viktigt att reglera denna typ av teknik

“Vi tar farhågorna om att det skulle kunna användas för dåliga ändamål på största allvar och har arbetat för att undvika det”, säger den andra av studiens ledare Jerry Tang i pressmeddelandet. 

Han förklarar att de vill se till att människor bara använder den här typen av teknik när de vill och att den hjälper dem. 

“Jag tror just nu, medan tekniken är i ett så tidigt stadium, är det viktigt att vara proaktiv genom att anta policyer som skyddar människor och deras integritet. Det är också mycket viktigt att reglera vad dessa enheter kan användas till”, säger han i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kan AI föra krig på ett ansvarsfullt och etiskt sätt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]