En ny global undersökning visar att Sverige intar en position i bottenligan när det kommer till attityden gentemot artificiell intelligens.
AI-skräcken sprider sig i Sverige – desinformation största oron


Mest läst i kategorin
Svenskarna utmärker sig som mer skeptiska och oroliga jämfört med det globala genomsnittet. Den främsta anledningen till denna oro är rädslan för att AI ska missbrukas för att skapa och sprida falsk information.
Enligt “EY AI Sentiment Index 2025” rankas Sverige på nionde plats av de 15 undersökta länderna. Detta med ett indextal på 58, vilket är betydligt lägre än det globala snittet på 68. Denna undersökning, som bygger på svar från över 15 000 personer, varav mer än 1 000 svenska medborgare, indikerar en markant skepsis mot AI inom det svenska samhället.
Rädslan för desinformation dominerar i Sverige
Den största oron bland svenskarna kretsar kring AI:s potential att generera desinformation, så kallade “deep fakes”. En överväldigande majoritet, 78 procent av de svenska respondenterna, uttrycker oro över detta, vilket överstiger det globala genomsnittet på 75 procent. Dessutom präglas svenskarnas syn på AI av ett generellt lågt förtroende för hur både företag och myndigheter hanterar denna teknik.
Endast 45 procent av de tillfrågade svenskarna anser att AI har en positiv inverkan på samhället, att jämföra med det globala snittet på 57 procent. Även förtroendet för techbolag, som anses vara bäst rustade att hantera AI, är lågt med endast 35 procent. Allra lägst förtroende åtnjuter staten och massmedier, där endast 28 procent av svenskarna känner tillit.

Gemini Live: Röststyrning på riktigt
Äkta samtal i mobilen? Googles nya AI-funktion, Gemini Live, ger dig en personlig röstassistent som faktiskt förstår vad du säger. Artificiell intelligens
Senaste nytt
Låg användning men växande intresse
Svenskarna använder AI i mindre utsträckning än genomsnittet i andra länder. De vanligaste användningsområdena är personliga rekommendationer inom underhållning, översättning av texter samt textbearbetning i arbetslivet. Trots den låga användningen finns det ett växande intresse för mer avancerade tillämpningar.
Exempelvis har 12 procent av svenskarna använt AI som finansiell rådgivare, och lika många har använt AI för att hantera sin hushållsbudget. Inom hälsoområdet har 14 procent använt AI för att beskriva medicinska symptom, och 9 procent har till och med använt AI som en personlig psykolog.

Microsoft 50 år: En resa från Altair till artificiell intelligens
Microsoft firar sitt 50-årsjubileum, en milstolpe som markerar ett halvt sekel av teknologisk innovation och global påverkan. För att hedra detta
Experters varningar
Charlotta Kvarnström, expert på teknik, media, och telekommunikationsindustrin på EY, betonar att den svenska skepsisen är ett tydligt tecken på att det behövs ett aktivt arbete för att bygga förtroende för AI.
“Organisationer måste prioritera arbetet med styrning och etiska ramverk, samt fokusera på riskhantering, transparens och tydlig kommunikation kring AI. Annars riskerar denna tveksamhet att leda till att vi hamnar på efterkälken globalt”, säger Kvarnström.
Hon framhåller att ansvarsfull styrning och kommunikation är avgörande för att vinna allmänhetens förtroende för AI.

Helt ny flygteknik: sex rotorer utmanar gravitationen
En ny typ av farkost har lyft. Det här är en udda fågel med helt ny flygteknik, med sex rotorer och som fått namnet Black Bird. En ny era inom luftfarten
Läs också:
Hörselfel ökar risken för demens – så kan du motverka det. News 55
Så får du jobbet: Din chef tittar på din kaffekopp under intervjun. E55
Örat mot rälsen – så väljer Feminvest sina första investeringar. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.