Dagens PS

AI kan ta över 92 procent av IT-jobben

Ai kommer med stora steg in i alla aspekter av vårt liv. I vissa fall har de redan ersatt människor och förmodligen blir det värre. (Foto: Getty Images)
AI kommer med stora steg in i alla aspekter av vårt liv. I vissa fall har de redan ersatt människor och förmodligen blir det värre. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 15 aug. 2024

AI revolutionerar jobben: Konsortiet satsar på att utbilda 95 miljoner för att säkerställa en inkluderande och framtidssäker arbetsmarknad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Artificiell intelligens, AI, håller på att förändra spelreglerna på arbetsmarknaden.

Störst påverkan sker på mellannivå- och nybörjarjobb, just manuella uppgifter blir snabbt irrelevanta eller ersätts av teknik.

AI ersätter mänskliga arbeten – men hur mycket?

AI innebär ett paradigmskifte. Men hur mycket kommer AI att ersätta mänskliga arbetare?

Frågan diskuteras fortfarande väldigt livligt.

För att ge bättre insikter har AI-Enabled ICT Workforce Consortium släppt sin första rapport, “The Transformational Opportunity of AI on ICT Jobs”. Rapporten visar att 92 procent av alla IT-jobb står inför stora eller måttliga förändringar på grund av AI:s framsteg.

ANNONS

Senaste nytt

Här sker största förändringarna

Enligt studien kommer teknikjobb på mellannivå (40 procent) och nybörjarnivå (37 procent) att förändras allra mest. Vissa färdigheter blir allt viktigare, som AI-etik, ansvarsfull AI, snabb utveckling, AI-kunskap och LLM-arkitektur.

Samtidigt tappar traditionella uppgifter som datahantering, innehållsskapande och grundläggande programmering i relevans. Kritiska färdigheter inom AI och dataanalys blir nu avgörande för alla it-yrken.

ANNONS
Det finns väl delade meningar om ai och dess framfart men vi lär nog bara få anpassa oss. (Foto: Getty Images)
Det finns väl delade meningar om ai och dess framfart men vi lär nog bara få anpassa oss. (Foto: Getty Images)

Omskolning och kompetenshöjning är nyckeln

För att möta de här förändringarna satsar konsortiet på att ge arbetstagarna möjlighet att omskola sig, vilket i sin tur höjer deras kompetens.

Den här omfattande analysen ger dessutom värdefulla insikter om hur AI påverkar techjobb. AI-Enabled ICT Workforce Consortium inkluderar några av branschens största aktörer, som Cisco, Accenture, Google, IBM, Microsoft och SAP.

AI:s påverkan på 47 yrkesroller

Konsortiet undersökte AI:s påverkan på 47 IKT-roller inom sju yrkesgrupper.

Dessa inkluderar affärsverksamhet och ledning, cybersäkerhet, datavetenskap, design och användarupplevelse, infrastruktur och drift, programvaruutveckling samt testning och kvalitetssäkring.

En inkluderande arbetsstyrka för AI-eran

Francine Katsoudas, Director of People, Policy and Purpose på Cisco, som leder konsortiet, betonar vikten av att ingen lämnas bakom när AI tar över.

ANNONS

“AI innebär en aldrig tidigare skådad möjlighet för tekniken att gynna mänskligheten på alla sätt. Vi måste vara medvetna om att se till att människor inte hamnar på efterkälken”, säger hon.

Alla ska blomstra

Medlemsföretagen i konsortiet har tagit på sig uppgiften att utbilda och öka kompetensen hos hela 95 miljoner människor under de kommande 10 åren. Genom att dessutom satsa på en långsiktig plan för en inkluderande arbetsstyrka, strävar de efter att alla ska ha möjlighet att delta och blomstra i AI-eran.

Det här är bara början.

AI:s inflytande kommer att fortsätta förändra framtidens arbetsmarknad. Därför är det avgörande att alla som vill vara med också är beredda att anpassa sig.

Läs mer:

Mänskliga robotar: Framtiden inom bilindustrin? Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]