Debatten om AI:s plats i musikindustrin fortsätter att växa. Världens största skivbolag har nu stämt de AI-baserade låtgeneratorerna Suno och Udio för upphovsrättsintrång.
AI-företag stäms av musikgiganter
Mest läst i kategorin
Musikbolagen Sony Music, Universal Music Group och Warner Records säger att Suno och Udio har gjort sig skyldiga till upphovsrättsintrång i “nästan ofattbar skala”, enligt BBC.
Musikbolagen menar nu att mjukvaran stulit musik för att sedan kunna “spotta ut” liknande arbete och ber om ersättning på 118 200 pund, motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor – per verk.
Utmanar AI-företag
Under måndagen offentliggjorde Recording Industry Association of America rättegångarna, vilka är en del av en serie stämningar från författare, nyhetsorganisationer och andra grupper som ifrågasätter AI-företagens användning av deras verk.
AI har på senare tid väckt intensiva diskussioner inom musikbranschen, med fokus på den kreativa potentialen och rättsliga utmaningar.
Andra AI-företag har tidigare hävdat att deras användning av materialet är legitim enligt doktrinen om tillåten användning.
Den innebär att det är tillåtet använda att upphovsrättsskyddade verk utan licens under vissa villkor, såsom satir och nyheter.
Senaste nytt
Backas av riskkapitalister
Udio är baserat i New York och backas upp av riskkapitalistföretag som Andreessen Horowitz.
Företagets app lanserades för allmänheten i april och fick snabbt uppmärksamhet när den användes för att skapa “BBL Drizzy”. En satir och slags parodilåt relaterad till konflikten mellan Kendrick Lamar och Drake.
Suno lanserade däremot sin första produkt förra året och påstår att över 10 miljoner människor har använt deras verktyg för att skapa ny musik.
Företaget, som samarbetar med Microsoft, erbjuder sin tjänst mot en månadsavgift och meddelade nyligen att det hade säkrat 125 miljoner dollar från investerare.
Inkomster genom kopior
I klagomålen som skivbolagen lämnade in till federala domstolar i Massachusetts och New York, hävdas det att AI-företagen har genererat inkomster genom att enbart kopiera låtarna.
“Användningen här är långt ifrån transformerande, eftersom det inte finns något funktionellt syfte för AI-modellen att få i sig de upphovsrättsskyddade inspelningarna annat än att spotta ut nya, konkurrerande musikfiler”, är åsikten enligt klagomålen.
Suno AI:s verkställande direktör, Mikey Shulman håller inte med enligt The Guardian.
“Tekniken var designad för att generera helt nya utdata, inte för att memorera och återuppliva redan existerande innehåll” och tillåter inte användare att referera till specifika artister”, säger han.
Öppet brev i protest
Månaden efter skrev över 200 artister, däribland Billie Eillish och Nicki Minaj, under ett öppet brev som initierades av Artist Rights Alliance.
I brevet uppmanades teknikföretag inom artificiell intelligens att nu sluta använda AI på sätt som kränker eller minskar de mänskliga konstnärernas rättigheter.
AI-bolagen Suno och Udio har valt att inte kommentera ärendet ytterligare.
Läs även: AI-pris gick till riktig flamingo: “Handlar om kreativitet”. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.