Dagens PS

400-procentig ökning av skyddsrumstillsyn i år

Anders Johannesson, enhetschef på MSB berättar att myndigheten och fastighetsägare i år sammanlagt gör tillsyn av ungefär 10 000 skyddsrum
Anders Johannesson, enhetschef på MSB berättar att myndigheten och fastighetsägare i år sammanlagt gör tillsyn av ungefär 10 000 skyddsrum. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 sep. 2022Publicerad: 09 sep. 2022

Kriget i Ukraina har aktualiserat frågan om skyddsrum och jämfört med förra året har tillsynen av skyddsrum ökat med 400 procent i år.

ANNONS
ANNONS

När Ryssland invaderade Ukraina väcktes frågan om skyddsrum i Sverige och nyheter spreds om att massor av svenskar inte har skyddsrumsplats och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick många samtal från fastighetsägare, det rapporterar Fastighetstidningen.

Fastighetsägare förvaltar många av landets skyddsrum och Anders Johannesson, enhetschef på MSB, berättar för Fastighetstidningen att i krigets början frågade många fastighetsägare myndigheten om de borde ställa i ordning skyddsrummen direkt och MSB svarade att det inte behövdes, men att det vore bra att inventera skyddsrummen så de får koll på skick och rutiner.

“I år gör MSB tillsyn av ungefär 3 500 skyddsrum, jämfört med 2 000 i fjol. Om vi plussar på det som alla fastighetsägare har gjort själva hittills så hamnar vi på runt 10 000 skyddsrum totalt”, säger Anders Johannesson till Fastighetstidningen.

Det betyder att Sveriges fastighetsägare har sett till att 6 500 skyddsrum är redo att ställas i ordning om det skulle bli krig och att tillsynen av skyddsrum har ökat med 400 procent under 2022, jämfört med 2021.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Finska skyddsrum tål både sprängningar och strålning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]