Dagens PS

100 000 nya kulturlämningar hittade med ny AI-teknik

Körskador över kolbottnar, lämningar efter kolmilor. Fornlämningar och andra kulturlämningar är skyddade av kulturmiljölagen men de skadas ofta. Med hjälp av ny teknik och AI har tusentals nya lämningar kunnat hittas. (Foto: Kjell Svarvar, Skogsstyrelsen)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 09 maj 2022

Hela 100 000 hittills okända kulturlämningar har hittats med hjälp av ny teknik, artificiell intelligens och data från laserskannad skog.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år inventerar Skogsstyrelsen skador på registrerade fornlämningar och andra kulturlämningar som finns i skogar. Den senaste inventeringen visade att nästan var tredje kulturlämning var skadad.

Fornlämningar och andra kulturlämningar är skyddade av kulturmiljölagen och bra data och ny teknik gör att det nu är möjligt att snabbare och billigare hitta dessa lämningar med säkrare positionering.

Minska risken för skador

Data från den laserskanning som görs av svenska skogar bearbetas och med hjälp av artificiell intelligens, AI, har den nya tekniken kunnat identifiera hela 100 000 tidigare okända kolbottnar, lämningar efter kolmilor där träkol producerades, som är upp mot 500 år gamla.

Exempel på kolbottnar som med hjälp av AI hittats i den laserskanning som gjorts av svenska skogar.

Exempel på kolbottnar som med hjälp av AI hittats i den laserskanning som gjorts av svenska skogar. (Karta: Skogsstyrelsen, Lantmäteriet I2011/00173)

 

Dataunderlaget kan bidra till att minska risken för skador eller påverkan på lämningarna som uppstår vid exempelvis skogsbruk eller utbyggnad av infrastruktur.

“Har vi kunskapen om var det finns spår av vår historia i skogen, ja då kan vi också se till att undvika skador på dem. Det här blir ett viktigt verktyg för skogsbruket framöver”, säger Peter Christoffersson, i ett pressmeddelande. Han är chef för skoglig planering på Holmen skog som är en av initiativtagarna till projektet.

Potential att hitta andra fornlämningar

ANNONS

Arbetet med att hitta fornlämningarna har genomförts av det Vinnovafinansierade projektet Nationellt skogsdatalabb, som drivs av Skogsstyrelsen tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu ska tekniken utvecklas.

“Egentligen står vi bara i startgroparna för det här arbetet, vi har börjat med kolbottnarna men metoden har potential för så många fler lämningstyper. Tillämpbarheten är enorm och kanske kommer vi nu få en annorlunda bild av vår skogliga historia”, säger Meit Öberg, projektledare för Nationellt skogsdatalabb, i pressmeddelandet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Gamla ekar i kampen mot klimatförändringar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]