Dagens PS

Mats Hedberg: "Jag tror på det goda i mänskligheten"

krönika
Mats Hedberg vd på Dagens PS delar sina tankar i en nyårskrönika. (Foto: Privat)
Mats Hedberg
Mats Hedberg
Uppdaterad: 30 dec. 2022Publicerad: 30 dec. 2022

Lagom till nyårsafton delar Mats Hedberg, vd på Dagens PS, sina tankar kring året som gått och det som står framför oss. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att blicka tillbaka på året 2022 väcker många tankar. Det var ett spännande år! Det var i vissa stycken ett jobbigt år. Det var också ett fantastiskt år! Det var ett år som stimulerade till eftertanke! Och ett antal andra reflektioner, tankar och känslor väcktes.

Även om börser och aktievärderingar kraschade så tänker jag framför allt på alla de hjältar i olika former som trätt fram i dessa olika kriser. Alla de enskilda personer som valt att bidra.

Demokrati inget vi kan ta för givet

För när de tuffaste effekterna av Corona-pandemin ebbade ut, och OS var klart, så startade fullblodsnarcissisten Putin kriget mot Ukraina. Något helt otippat för många av oss, även om USA:s president Biden gick ut och förvarnade.

Jag tror det var fler än jag som tänkte att nu när Ryssland är så integrerade i världsekonomin kan man inte ta kostnaderna som ett krig för med sig. Men uppblåsta egon med maktambitioner tänker inte som vi andra.

Vid sidan av det mänskliga lidande som krig och pandemi fört med sig så visar det så tydligt att mycket av det vi tar för givet lätt kan både förstöras och störas. Demokrati och marknadsekonomi – som de flesta av tar som en grund i tillvaron och värdesätter stort – kan avskaffas fort.

ANNONS

Senaste nytt

Tacksamma människor lyckligare

I dessa tider tvingas de flesta av oss att reflektera, något som mänskligheten behöver ägna mer tid åt. Personligen tror jag nyckeln stavas: Perspektiv.

Vid varje givet tillfälle väljer människan hur man ska betrakta en situation, och dessa tankar föder känslor. Forskningen visar att tacksamma människor är lyckligare människor.

ANNONS

Nu kanske någon opponerar sig och tycker att det riskerar att leda till passivitet. Nä, så menar jag inte. Bara att vi ska försöka påverka det vi kan göra.

Kriser visar att människor vill hjälpa

Hur blir då 2023? Även om det vidriga kriget i Ukraina fortsätter, så tror jag på det goda i mänskligheten. Människan har en inneboende godhet. Kriserna visar att människor vill hjälpa till och bidra. Exempelvis har hjälporganisationerna fått in rekordsummor.

De flesta mår bra av att bidra. Så även vi på Dagens PS. Där vi bland annat samarbetat med UNHCR, som leds av den skickliga och engagerade Åsa Widell – en människa som brinner för att bidra.

Det kommer en vändning

I en förlängning tror jag det kommer att bidra till en marknadsekonomi, som präglas mer av samarbete än av girighet. Marknadsekonomin med prismekanismen är ett överlägset system för att fördela knappa resurser, men den behöver en bra moral för att skapa en bättre planet.

Om vi sänker blicken och spår hur de finansiella marknaderna utvecklas, så tror jag att det vänder under året. Även det kan bli lite stökigt under första halvåret så kommer en vändning under året.

Vändningen drivs av fallande räntor. Varför skulle räntorna börja falla, när de nyligen börjat stiga?

Jo, stigande räntor, stigande energipriser och stigande inflation gör att den privata konsumtionen minskar. För lönerna kommer inte kompensera för dessa fördyringar, men det gör sparande och minskad konsumtion. Så varför inte skjuta på det där köpet av ny soffa?

ANNONS

Privat konsumtion stor del av BNP

Den privata konsumtionen står för mellan 50 – 80 procent  av ett lands bruttonationalprodukt, BNP. Så om exempelvis snittsvensken minskar sin konsumtion med 10 procent, så tynger det BNP med 5 procentenheter eftersom BNP i Sverige till 50 procent utgörs av privatkonsumtion. I USA är motsvarande siffra upp emot 80 procent.

Så Västvärlden är på väg in i recession samtidigt som inflationen kommer att gå ned – en matematisk effekt eftersom prisökningstakten mattas av.

Det kommer att få till följd att centralbankerna världen kommer att byta fot och lätta på penningpolitiken – det är också därför man varit så måna om att höja snabbt. För annars minskar stimulanserna i kraft.

Nu kanske några av er frågar sig: Byter man verkligen fot så lättvindigt? Svaret är: Ja! I februari i år sa vår Riksbank att man inte skulle börja höja förrän 2024.

Det är inte bara i hockey det går fort.

Lägre räntor kommer vända börsen

Med lägre räntor så kommer att börsen att vända. Räntorna påverkar nämligen hur man värderar framtida vinster.

Hur säker är min bedömning? Nja, som alla förståsigpåare har jag regelbundet fel, men man måste ju alltid ha ett huvudscenario, och en metodik, om man ska investera. Annars blir det garanterat tokigt, och då kan man lika gärna köpa index eller fonder.

ANNONS

Sett över tiden är dock det viktigaste att vara i marknaden, som devisen säger: ”Time in the market, beats timing the market.”

Tack för att ni läser

Vår ambition på Dagens PS är inte bara att underhålla er med information, utan även ge er värdefull information, så att ni just kan fatta välunderbyggda beslut.

Här visar siffrorna att ni läsare faktiskt läser det vi skriver och att allt fler sällar sig till våra läsare. Under året som gått har vi fortsatt att slå rekord vilket vi är otroligt stolta och tacksamma för.

Antalet läsare har ökat med 54 procent och antalet lästa artiklar med 79 procent. Det gör oss näst störst på marknaden efter giganten och förebilden Dagens Industri. På sätt och vis kommer vi dock alltid att skilja oss från DI: På Dagens PS kommer vi aldrig att ta betalt för vår läsning.

Gott nytt år!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]