Dagens PS

Nya larmet: Din frukost kan göra dig äldre i förtid

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 06 mars 2025Publicerad: 06 mars 2025

Det finns mat du ska undvika om du vill leva längre. Det här är frukosten du ska undvika om du inte vill åldras snabbare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bilbo Göransson om pension i utlandet
Spela klippet
PS Studio

Pension i solen? Här betalar du lägst skatt

23 mars 2025
Skrotningspremie
Spela klippet
Elbil

Därför får skrotningspremie ingen effekt - lockar nästan ingen

22 mars 2025
Det finns en finsk bank med 15 000 svenska kunder som inte skulle räddas av staten vid en finansiell kollaps. (Bild: Dagens PS)
Spela klippet
PS Studio

För liten för att räddas – bank lämnas åt sitt öde vid en finanskris

22 mars 2025
pension
Spela klippet
PS Studio

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

11 mars 2025
Wojtek Goral skapar världshits på distans
Spela klippet
PS Studio

Så skapades världshits på distans

06 mars 2025

En rad färska rapporter sätter fingret på ett växande problem i vår moderna kosthållning: den ultraprocessade maten. Så kallade ”hel- och halvfabrikat” har länge fått kritik för att innehålla mycket tillsatser, sötningsmedel och onaturliga ämnen.

Men enligt nya studier kan konsekvenserna vara värre än vi tidigare trott. Forskare i både Australien och Italien slår nämligen fast att matvaror som vi dagligen uppfattar som praktiska och ”harmlösa” – exempelvis flingor, juice eller bröd med lång hållbarhet – kan bidra till att påskynda kroppens biologiska åldrande.

I Sverige har mediebevakningen särskilt lyft fram en rapport publicerad av News55, där man varnar för att ultraprocessad mat är kopplad till inte mindre än 32 sjukdomar.

Samtidigt rapporterar Newsweek i en färsk artikel om hur vetenskapliga studier knyter dagligt intag av sådana produkter till ett flertal negativa effekter, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, fetma, psykisk ohälsa och en snabbare åldringsprocess.

Mellan dessa två källor träder en tydlig bild fram: det handlar inte bara om tomma kalorier eller onödiga tillsatser, utan om en djupgående påverkan på kroppens celler och system.

Störd ämnesomsättning och förlorade näringsämnen

Forskare beskriver hur ultraprocessad mat ofta genomgår omfattande industriell bearbetning, vilket kan leda till att näringsämnen försvinner eller ersätts av artificiella substanser.

Exempel på sådant är majssirap med högt innehåll av fruktos och sojaproteinisolat, ingredienser som förvisso kan förlänga hållbarheten, men som också rubbar kroppens naturliga balans.

Den italienska forskargruppen bakom en ny studie, publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, pekar särskilt på hur denna process kan försämra ämnesomsättningen och störa mag- och tarmfloran.

ANNONS

När magen fylls med en stor andel ultraprocessade produkter saknar maten ofta den fiberstruktur och de mikronäringsämnen som annars skulle ge långvarig mättnad och en stabil blodsockerkurva.

I stället får kroppen kämpa med plötsliga sockerchocker och brist på viktiga byggstenar som hjälper till att reparera celler.

ANNONS

Senaste nytt

Koppling till viktuppgång och psykisk ohälsa

Många förknippar processade livsmedel med snabba, bekväma måltider. Men forskningsdeltagare som ätit en stor andel ultraprocessad kost har tenderat att gå upp i vikt på kort tid – i vissa experiment upp till ett kilo på två veckor.

Även om viktökning i sig inte är ett problem för alla, pekar dessa studier på att sådan föda ofta kommer ”på köpet” med dåligt näringsinnehåll och hög andel salt, socker samt ohälsosamma fetter.

Psykisk ohälsa har dessutom kopplats samman med ökad konsumtion av ultraprocessad mat, även om forskarna är försiktiga med att dra slutsatser om orsakssamband. En teori är att bristen på viktiga näringsämnen, kombinerat med skenande blodsockervärden, kan påverka hjärnans signalsystem och därmed vårt humör.

Biologiskt åldrande – en ny varningsflagga

Den kanske mest anmärkningsvärda aspekten i den senaste forskningen handlar om så kallat ”accelererat biologiskt åldrande”.

Till skillnad från den kronologiska åldern, som räknas i antal levda år, mäts den biologiska åldern bland annat i cellernas funktionsgrad och telomerernas längd (telomerer är en slags skyddande ”ändkapslar” på våra kromosomer). Ju kortare telomerer, desto snabbare åldras kroppen på cellnivå.

ANNONS

Enligt italienska forskare från bland annat Scientific Institute for Research, Hospitalization and Healthcare (IRCCS) och LUM University kan stor konsumtion av ultraprocessade produkter bidra till att korta ned dessa telomerer.

Tillsammans med dåligt näringsinnehåll och förändrad ämnesomsättning blir effekten att kroppen riskerar att ”slitas ut” i förtid. Det kan i sin tur öka sårbarheten för en rad kroniska sjukdomar.

”Harmlösa” frukostvanor ifrågasätts

Newsweek-artikeln uppmärksammar särskilt sådana vardagliga produkter som många av oss betraktar som neutrala eller hälsosamma: flingor, sötade frukostflingor, vissa sorters bröd och fruktyoghurtar.

De kan, enligt forskarna, se bra ut på pappret men döljer ofta socker, tillsatser och processade ingredienser som höjer produktens hållbarhet men också kan lura smaklökarna att tro att man äter nyttigare än man faktiskt gör.

Forskarnas slutsats är att det inte nödvändigtvis räcker att en produkt ”innehåller vitaminer” eller är ”berikad” med mineraler – själva processeringen spelar stor roll. I den industriella behandlingen av råvaror uppstår förändringar i livsmedlets struktur och näringssammansättning som vår kropp inte alltid är rustad att hantera.

Svårt att bryta vanor – men inte omöjligt

Samtidigt är forskarna noga med att betona att det inte krävs en total uteslutning av all bekväm mat. Däremot uppmanar de till ökad medvetenhet: att läsa innehållsförteckningar, välja alternativ med färre tillsatser och satsa på så naturliga råvaror som möjligt.

Små steg som att undvika sockrad yoghurt till frukost eller att välja fullkornsprodukter framför vitt bröd, kan enligt studierna göra stor skillnad på längre sikt.

ANNONS

Många experter framhåller även vikten av att inte ryckas med i ”hälsotrender” utan att verkligen se efter vad maten innehåller.

Reklam och förpackningar kan vara missvisande: ett färgglatt paket med ”extra fiber” eller ”lågt fettinnehåll” kan ändå höra till kategorin ultraprocessad mat.

Se mer i spelaren ovan.

Här kan du läsa mer om maten du ska undvika.

Mer från PS Studio:

Picasso funnen på Capri – värd tiotals miljoner. Dagens PS

Kontoret – bättre än dejtingappar? Dagens PS

Här hyr vi helst inte bil. Dagen PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS