NGM-listade Grängesberg Exploration Holding har genom lyckade samrådsmötena tagit ännu ett viktigt steg mot att öppna upp Dannemora-gruvan för brytning av höglönsam miljöanpassad järnmalm.
Viktigt steg för brytning i Dannemora-gruvan
Vd Christer Lindqvist mötte markägare och boende i Dannemora som uttryckte stor entusiasm till att öppna gruvan för brytning, vilket också gav stor uppmärksamhet i media.
Med en helt elektrifierad drift och vätgasdrivet tåg skapas den grönaste gruvan inom järnmalmsbrytningen, rapporterar bland annat SVT Uppland efter samrådsmötena med markägare och Dannemorabor.
Otäckt bra tajming
”Det är nästan otäckt bra tajming”, säger Christer Lindqvist till SvT och syftar, dels på klimatomställningen, dels på kriget i Ukraina.
Detta har lett till att järnmalmspriserna stiger kraftigt och kan ge Dannemora Iron en extra hög premie då bolaget utvecklat en helt ny produkt med 68 procent järn.
En malm som av ståltillverkare kan användas för så kallad direktreduktion med vätgas för koldioxidfri järnsvampsproduktion. Då ersätts masugnarnas kraftiga koldioxidutsläpp med vattenånga.
Grön omställning
”Det är en omfattande transformering av Dannemora till att bli väldigt relevant i den gröna omställningen,” säger Christer Lindqvist till SvT.
Arbetarbladet rapporterar också om samrådet som senare följs av ett miljötillstånd som bolaget sökt hos länsstyrelsen. Ett positivt är miljötillstånd är det sista formella steget för att kunna öppna gruvan för brytning.
”Så fort vi får miljötillstånd kommer vi att börja pumpa upp vattnet”, säger Lindqvist.
Vattnet i gruvan har sedan konkursen 2015 stigit från botten på 620 meter till 340 metersnivån.
Ovanligt positivt
Bemötandet vid samrådet var ovanligt positivt.
”Vi fick applåder på båda mötena i Dannemora”, säger Christer Lindqvist till Arbetarbladet, som senare av bolagets jurister fick veta att detta är mycket ovanligt.
Han är inte förvånad över applåderna för på samrådsmötena fick deltagarna höra att miljöpåverkan blir minimal då krossen flyttas ned under jord, så bullret och dammet försvinner vilket skingrade oron många hade efter den förra driften rapporterade UNT.
Nya arbetstillfällen
Dessutom innebär öppnandet av gruvan att det skapa nya arbetstillfällen. Många är intresserade av att få tillbaka jobben, som på gamla gruvans tid var 120 anställda och hundratalet underentreprenörer.
Dannemorabon sedan 23 år, Lena Carlsson, säger att det är bra med gruvan, trots att det var många skandaler under tidigare drift, men med det nya upplägget känner hon ingen oro.
En annan ortsbo, Martin Sandström, tycker att beskedet om gruvan var ”jättekul” ger framtidstro och att en gruvdrift som pågått i hundratals år återkommer.
”De verkar driva detta med ett miljömässigt bra sätt med krossen under jord.”
Även rapporteringen i Sveriges Radio speglade den positiva stämningen på samrådet.
Drift 2025
För att bidra till grönt stål behöver Dannemora Iron investera 1,2 miljarder kronor varav 10 procent i pumpprojektet som tar upp till åtta månader rapporterar lokala medier.
Bolaget befinner sig nu i tillståndsprocessen och beräknar att de ska kunna vara i drift i början av 2025.
Teckna Grängesberg Exploration Holding
Du kanske även är intresserad av: Stora möjligheter i grönt gruvbolag – fossilfri järnproduktion i sikte
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.