Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Undvik bedragarnas knep i jul: ”Gäller att tänka ett extra varv”

”Det är viktigt att skapa en mänsklig brandvägg”, säger Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea. (Foto: Nordea)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 03 dec. 2024Publicerad: 03 dec. 2024

När betalmetoderna har blivit säkrare än någonsin riktar bedragarna in sig på den svagaste länken i kedjan: Köparna själva. Så här undviker du att bli lurad i julhandeln. ”Det är viktigt att skapa en mänsklig brandvägg”, säger Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea.

Mest läst i kategorin

Ett SMS landar i inkorgen. Ditt paket är på väg, men har fastnat i tullen. Nu måste du betala för att få den där efterlängtade julklappen.

Låter det troligt? Liknande meddelanden sprids dagligen i tusentals, men inför julen är risken extra stor att drabbas.

”Under julhandeln är det lättare för bedragarna att träffa rätt, för vem väntar inte på en beställning då? Sedan finns det en underliggande stress inför julbestyren som gör att många inte kontrollerar ursprunget så noga som de borde göra”, säger Amalia Krantz.

”Ett klassiskt sätt att lura människor på”

Tack vare tjänster som BankID och tvåstegsverifiering, säkerhetsinställningar för kort och teknik som tokenisering – som i Apple Pay och Google Pay – är det säkrare än någonsin att handla online. 

Men den mänskliga faktorn finns fortfarande kvar, och det utnyttjar bedragarna till fullo.

”Du ser en vara med ett otroligt bra pris när du shoppar online. Men priset gäller bara till midnatt eller under 48 timmar. Kombinationen att du verkligen vill ha produkten och att det finns en deadline är ett klassiskt sätt att lura människor. Då gäller det att tänka till ett extra varv innan man klickar på köp.”

Här är Amalia Krantz bästa tips för att undvika bedrägerier i jul:

  • Är priset för bra för att vara sant?

”Var vaksam på om priset är lägre än på någon annan sajt. Känns det rimligt? Kontrollera erbjudandet en gång till och jämför med andra sajter innan du slår till. Och om du handlar på andrahandsmarknaden, kontrollera säljaren och se ifall andra köpare har lämnat positiva omdömen om personen.” 

  • Handla endast från kända sidor

”Hittar du din vara på en sajt som du aldrig har hört talas om? Sök upp företaget och kontrollera om det verkar vara äkta. Kontrollera om det finns tydliga kontaktuppgifter till kundtjänst, som telefonnummer. Även här kan du läsa omdömen från andra shoppare och utifrån dem avgöra om det är en sajt som du bör julhandla på.”

  • Får du ett SMS, kontrollera källan ”bakvägen”

”I juletider har du förmodligen paket på väg, så det är inte konstigt om ett företag hör av sig om din leverans. Men innan du bekräftar något, kontrollera så att meddelandet är äkta. Om det finns, sök på spårningsnumretså ser du ifall det har uppstått några problem längs vägen. Ett annat viktigt tips är att använda de officiella paketleverans-appar som finns på marknaden för att följa din leverans på ett säkert sätt. Då vet du att du får korrekt information.

  • Välj kreditkort eller köp som kräver BankID-signering

”Trots att säkerheten vid kortköp är bättre än någonsin är det en bra idé att använda kreditkortet  i stället för ditt vanliga debetkort. Särskilt om det är en sajt du inte har handlat från tidigare. Känner du dig osäker? Vid kortköp är standardinställningen att ”Säkra internetköp tillåts”. Det innebär att du identifierar dig med Mobilt BankID innan ett köp går igenom. Genom att bara handla från sidor där du godkänner köpet på det sättet, eller betalar med kreditkort, kan du känna dig tryggare under shoppingen. Vid kortköp, låt inte företaget spara dina konto- eller personuppgifter inför framtiden.”

  • Kreditkort ger större skydd vid köp

”Att handla med kreditkortet ger ett utökat skydd ifall du skulle drabbas av bedrägerier. Där kan det till exempel ingå leveransförsäkringar som innebär att du kan få pengar tillbaka om varan är skadad, stulen eller kommit bort i posten. Du hinner också ofta få hem varan innan det är dags att betala kortfakturan. 

I kreditkortet ingår även allrisk- och reseförsäkring med avbeställningsskydd. Något som du oftast inte får vid betalning med ett vanligt debetkort, swish eller faktura.  

”För Nordea är det jätteviktigt att upplysa våra kunder om den här sortens bedrägerier. När den sociala manipulationen blir allt vanligare måste vi bygga ’mänskliga brandväggar’ och göra oss själva medvetna om metoderna som används, för att minska risken att drabbas”, avslutar Amalia Krantz.

Läs mer på nordea.se/betalasäkert!

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt

Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]