Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Tekniken som låter dig shoppa smidigare – och säkrare – än någonsin tidigare

”Det har skett en säkerhetsrevolution i det tysta när det gäller betalningar”, säger Martin Ogarp, senior rådgivare på Nordea. (Foto: Nordea)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 dec. 2024Publicerad: 04 dec. 2024

Att betala med så kallade wearables – klockan, mobilen eller en ring – blir alltmer populärt. Så här fungerar den underliggande tekniken som gör dig trygg i julhandeln.
”Det har skett en säkerhetsrevolution i det tysta när det gäller betalningar”, säger Martin Ogarp, senior rådgivare på Nordea.

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Den första revolutionen när det gäller säkra transaktioner ägde rum i mitten av 90-talet, då de så kallade EMV-chipen såg dagens ljus. EMV står för Europay, Mastercard och VISA, efter de betalbolag som gick i spetsen för dess utveckling. Tekniken i det kraftfulla chippet har sedan dess varit grunden för alla säkra betalningar.

”När EMV-chipen slog igenom kunde man börja göra säkra betalningar på riktigt. Tekniken är otroligt robust och vi har inga exempel på att någon har lyckats knäcka den”, berättar Martin Ogarp.

Samma teknik har nu banat vägen för wearables – smycken, klockor och nyckelknippor som innehåller ett likadant chip som i korten, och som låter användaren betala i farten. Snabbt, smidigt och kontaktlöst.

”När EMV-chipen slog igenom kunde man börja göra säkra betalningar på riktigt. Tekniken är otroligt robust och vi har inga exempel på att någon har lyckats knäcka den”, berättar Martin Ogarp. (Foto: Nordea)

”Varje wearable innehåller ett unikt nummer”

Men är wearables lika säkert som att ha sina betaluppgifter i ett kort? Ja, minst lika säkert. Och på många sätt ännu lite säkrare.

”Wearables innehåller inte användarens kortnummer. I stället används så kallad tokenisering. Ett unikt nummer för varje wearable som inte kan användas om det kommer från någon annanstans”, säger Martin Ogarp.

Vid chipbaserade betalningar liknar Martin Ogarp processen vid en ”låda” som låsts med kundens egen nyckel och skickas genom ett nätverk. Lådan innehåller specifika uppgifter, till exempel summan för köpet. När banken tar emot lådan använder de en publik nyckel för att ”titta in i boxen” och verifiera uppgifterna. En algoritm ger ett positivt eller negativt besked och därefter bekräftas transaktionen.

”De här transaktionerna går inte att fejka. Därför är chipbaserade betalningar så säkra. I wearables är dessutom kortnumret ersatt med en token vilket tar bort risken för att kortnummer med mera ska komma på avvägar. Tokeniseringstekniken är en säkerhetsrevolution i det tysta. I Europa är numera ungefär 40 procent av alla betalningar, inklusive dem där du skrivit in dina kortuppgifter hos abonnemangstjänster, tokeniserade.”

Fördelarna med att använda kreditkortet vid shopping

På Nordea har man i samarbete med Mastercard länge jobbat på att säkra betalningarna för sina kunder. I butik finns det inget tryggare sätt att shoppa än genom att blippa wearables, kort eller mobilen/klockan, men online så kan det finnas fördelar att använda just kreditkortet, enligt Martin Ogarp:

”Många har en bild av att olika betallösningar är jättesäkra att använda. Men blir du lurad online är det bara om du har använt kreditkortet som du har rätt till återbetalning. Om du köper något på kredit och inte får varan så är det långivaren som måste betala tillbaka, men övriga betaltjänster har inte nödvändigtvis några sådana krav på sig. Så om du vill e-handla tryggt i jul är det kreditkortet som gäller”, berättar Martin Ogarp.

Läs mer om smidiga och säkra betalningar

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt

David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]