Ett samlat team och en produktion i världsklass är resultatet av det svenska teknikbolagets beslut om att flytta hem produktionen till Sverige.
Svenska röntgenrör revolutionerar marknaden
Mest läst i kategorin
Efter flera år av produktion i Kina, där de senaste åren varit exceptionella på grund av omvärldsfaktorer som Corona-pandemin, transportstörningar och materialbrist haft en betydande påverkan på leveransförmågan, togs beslutet om flytt.
Redan efter fyra månader producerades bolagets första svensktillverkade röntgenrör i bolagets toppmoderna anläggning i Högsbo utanför Göteborg.
Initiativet, som går under namnet ”Made in Sweden”, har under samma period sett till att samtliga komponenter i röntgenrören köps in och/eller tillverkas lokalt.
”Made in Sweden” samlar utveckling, produktion och testning av röntgenrör i Sverige vilket våra kunder ser som mycket positivt. En mer regional närvaro innebär, dels nya affärsmöjligheter och ett samlat team, dels att inköpen görs regionalt.
Det skapar kontroll över hela processen”, säger Mats Alm, Luxbrights vd.
Ledande teknologi – två fokusområden
Svenska teknikbolaget Luxbright, listat på Nasdaq First North, erbjuder lösningar för röntgenstrålning till internationella systemleverantörer.
Deras patenterad teknologi är en lösning på de existerande, långvariga problem och svårigheter som har kännetecknat röntgenmarknaden – låg bildupplösning, överflödig värme, komplicerad röntgenrörsdesign och en begränsad mobilitet av röntgensystem.
Bolaget erbjuder redan röntgenrör med mikrofokus med konkurrenskraftigt hög bildupplösning på marknaden och är i slutfasen med att utöka produktportföljen med röntgenrör innehållande kallkatod.
Med tekniken för kallkatod kommer Luxbright att erbjuda röntgensystem med mindre behov av kylanläggningar, vilket bidrar till reducerad energikonsumtion som är både kostnadseffektivt och miljövänligt.
”Vårt fokus är att revolutionera röntgenindustrin genom att erbjuda högteknologiska röntgenrör, generatorer och framtida röntgensystem för att förbättra, förenkla och skydda liv genom skarpare röntgenbilder”, säger Mats Alm och fortsätter:
”Att använda kallkatod i stället för traditionella röntgenrör kan jämföras med bytet från glöd- till LED-lampa.”
Senaste nytt
En egen nisch på gigantisk marknad
När man tänker på röntgen faller vanligtvis tanken på sjukvården.
Men marknaden för röntgen är gigantisk och används likväl inom livsmedelsprocesser i matindustrin, som för materialprovning i byggnationer av till exempel järnvägar, i säkerhetskontrollen på flygplatser och inom elektronikindustrin för att exempelvis skanna kretskort.
Den totala röntgenmarknaden producerar cirka 1 – 1,5 miljoner rör per år och omsätter årligen 30 miljarder kronor och växer med omkring 5 procent per år.
Röntgenmarknaden är fragmenterad, vilket innebär att det finns många både mindre och större specialistbolag.
”Vi har hittat en sweet spot i denna gigantiska marknad. Genom att använda ny teknik på rätt sätt gör vi stor skillnad på en mycket traditionell marknad. Vårt fokus i dag är inom nischerna elektronik (NDT) och säkerhet, mycket på grund av en snabb väg till marknaden”, säger Mats Alm och fortsätter:
”Tack vare en väletablerad bransch finns det många potentiella kunder. Vi jobbar i dag med att sälja våra rör via ett fåtal stora aktörer globalt. En uppskalning kan gå snabbt. I dag bygger vi för en kapacitet på 250 rör per år och planerar att skala upp för att tillverka omkring 1 000.”
Läs mer: Här är Apples nya jättesatsning
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.