Landets små- och medelstora företag oroar sig för IT-angrepp – och många har redan utsatts för phishingmail, DDoS- eller ransomware-attacker.
Det visar en ny undersökning genomförd av Telia.
“Många företag sticker huvudet i sanden, men det här kan drabba vilka som helst”, säger Fredrik Nyberg, IT-rådgivare på Telia.
Svenska bolag: Så oroliga är vi för hackerattacker
I takt med att företagens verksamheter blir allt mer digitala så ökar mängden hackerattacker, utförda av grupper som ser en chans att tjäna pengar genom utpressning.
Undersökningen Telia Digitalt Index 2022 visar att ju större företagen är, desto mer oroar man sig för angrepp. Samtidigt är de större bolagen bättre på att säkra verksamheten, något som bör vara en väckarklocka för mindre företag.
“Att sådana inte drabbas av IT-angrepp är en myt, därför sticker många småföretagare huvudet i sanden. Men attackerna ökar väldigt drastiskt och hackarna skjuter brett, därför spelar det ingen roll om man driver en liten snickerifirma eller ett mellanstort mediebolag. Man kan drabbas av ett intrång ändå”, menar Fredrik Nyberg.
Många bolag har redan drabbats
I undersökningen framgår att flera av de tillfrågade bolag redan drabbats av någon sorts intrång. Bland de med runt tio anställda har 25 procent utsatts och bland bolagen med upp till 249 anställda är samma siffra 20 procent.
De svarande vittnar bland annat om DDoS-attacker – Distributed Denial of Service – vilket innebär att nätverket överbelastas så att företagets onlinetjänster inte går att använda.
Andra företag har utsatts för ransomwareattacker mot produktionsanläggningar, eller blivit hackade så att all verksamhet legat nere i en vecka.
“Men det finns ett stort mörkertal. Många vill inte vara öppna med att de har blivit attackerade, eller kanske till och med har betalat hackare för att få tillbaka viktiga filer”, säger Fredrik Nyberg.
Ökad säkerhet med personlig tekniker
Resurserna för att hantera IT-säkerheten skiljer sig också markant mellan bolagen. Endast 52 procent av bolag med upp till tio anställda prioriterar frågan, jämfört med över 70 procent av bolagen med över 250 anställda. Enligt Fredrik Nyberg är det ofta en ekonomisk fråga.
“Många små bolag har inte råd med en egen IT-avdelning och en enda person kan inte ha koll på allt som sker i nätverket heller. Det krävs ofta olika sorters spetskompetens beroende på vad företaget har för behov”, fortsätter Fredrik Nyberg.
Därför har han och kollegorna på Telia sett en ökad efterfrågan på IT-säkerhetslösningar. Genom Telia kan små och medelstora bolag få kontakt med en personlig tekniker som skräddarsyr en lösning.
Telia kan övervaka hela nätverket och flagga direkt om något okänt dyker upp. Det kan handla om enskilda problem eller en helhetslösning där Telia agerar som en extern IT-avdelning.
“Vi har helt klart sett en ökad efterfrågan, särskilt när det sker stora angrepp mot till exempel matvarukedjor. Många inser att de kan vara utsatta och hör därför av sig för att säkra upp nätverket”, säger Fredrik Nyberg avslutningsvis.
Vill du veta mer om Telias säkerhetslösningar? Läs här!
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.