Ett svenskt bolag håller på att omdefiniera och reformera cancervården genom att förbättra diagnosticeringen av cancer och därmed öka möjligheten för varje patient att få rätt behandling och minska risken för felbedömningar. Något som gör det möjligt att med större precision behandla cancer.
Svensk mjukvara som ger bättre behandling av cancer
Qlucore – listat på Nasdaq First North – har på kort tid skördat framgångar för sina lösningar för cancerdiagnostik.
Det handlar både om ett allt större kliniskt genomslag och att lösningarna skall användas för fler terapiområden.
”Vi får allt större genomslag för våra programvaror. Där fler kliniker upptäcker att man kan hjälpa sina patienter och göra en bättre bedömning genom att använda Qlucore”, säger Carl-Johan Ivarsson, vd för Qlucore, och fortsätter:
”Det är också glädjande att vi kan hjälpa allt fler genom att vår mjukvara kan användas för flera områden inom cancer, exempelvis blås-, bröst-, och lungcancer. Därefter till helt nya terapiområden som hjärt- och kärlsjukdomar.”
Investera i Qlucore på Avanza och Nordnet
Mjukvara som förenklar analys och möjliggör säkrare beslut
Qlucore är världsledande när det gäller att illustrera hur stora mängder komplexa data hänger ihop. Mjukvaran förenklar analys och möjliggör snabbare och säkrare beslut.
Bolagets egenutvecklade programvaror gör det möjligt att inom exempelvis vården erbjuda bättre behandling av cancer genom en snabbare och mer precis diagnos.
Qlucores mjukvaror anpassas bland annat för två olika former av blodcancer, benämnda akut lymfatisk och akut myeloisk leukemi.
De AI-baserade klassificeringsmodellerna används sedan tillsammans med produkterna Qlucore Insights och Qlucore Diagnostics, där den senare utvecklas mot certifiering för klinisk användning.
Uppmärksammat projekt med svensk-danska iCOPE
Ett uppmärksammat projekt där Qlucores programvara används är det svensk-danska samarbetet iCOPE, som bland annat siktar på en bättre behandling av barn drabbade av akut leukemi.
Ett cancerområde där dödligheten och behandlingsrelaterade komplikationer fortfarande är hög och där leukemi bland barn ökar med 6 – 10 procent per år inom Europa.
”Här gör vår egenutvecklade mjukvara stor nytta. Den gör det möjligt att på ett enklare sätt bedöma vilken undergrupp en cancerdiagnos tillhör genom att analysera stora datamängder. Något som med traditionella metoder kan vara arbetskrävande och omständligt, sa Carl-Johan Ivarsson vid offentliggörandet.
I samarbetet ingår patienter och forskare från Region Skåne, Lunds universitet, Rigshospitalet och Danmarks Tekniska Universitet.
Programvara med perfekt visuell presentation
”Vi valde Qlucores programvara eftersom den är automatiserad och användarvänlig samt har en perfekt visuell presentation – nästan som 3D, vilket är bra för läkare med begränsad förståelse om barnleukemi samt föräldrar där det är enkelt att skriva ut ett resultat och visa för dem, sa då Kjeld Schmiegelow, professor och överläkare.
Qlucores mjukvara anpassas nu också för den breda gruppen kardiovaskulära sjukdomar. I ett projekt ska programvaran användas för att optimera behandling med omega-3 för att förebygga kardiovaskulära sjukdomar (CVD). Qlucore är en av fem partners i projektet.
“Projektet är startpunkten för utveckling av våra lösningar i det andra stora sjukdomsområdet – kardiovaskulära sjukdomar. Det kompletterar det pågående arbetet vi gör inom cancerområden som leukemi och breddar därmed den potentiella marknaden”, menar Carl-Johan Ivarsson, vd för Qlucore, och fortsätter:
”Vi förser projektet med mjukvarumiljön för maskininlärning. Vi ska utveckla metoder inom artificiell intelligens (AI) för att bygga CVD-specifika klassificeringsmodeller som är enkla att använda för sjukvårdspersonal med patientvänliga visualiseringar.”
Investera i Qlucore på Avanza och Nordnet
Läs mer om Qlucore: Analys: Prisvärt snabbväxande cancerbolag
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.