Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Snart listas det snabbast växande apoteket på börsen

Samtidigt som antalet fysiska apotek minskar genomgår apoteksmarknaden i sin helhet en snabb förflyttning från fysiska butiker till e-handel. I dag sker drygt 19 procent av handeln med apoteksvaror på nätet, men prognoser visar att andelen växer snabbt till minst 50 till 60 procent, vilket är i nivå med elektronik och böcker. (Foto: MEDS)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

EDIT: Nätapoteket Meds ställer in sin börsnotering – här läser du mer om detta

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nätapoteket MEDS listas på Nasdaq First North Growth Market i början på oktober och blir därmed norra Europas första noterade apoteksbolag. Med en snabb tillväxt – över 100 procent under 2021 och 60 procent under första halvåret 2022 – är siktet inställt på att bli ett lönsamt miljardbolag. Bolaget gör en direktnotering vilket innebär att man inte tar in några pengar i samband med noteringen.

Apoteksmarknaden som är en av de största detaljhandelsmarknaderna i Sverige omsätter omkring 50 miljarder kronor per år – och den har historiskt växt med cirka fem procent per år.

”Genom att notera aktien på Nasdaq First North får vi direkt tillgång till aktiemarknaden vilket öppnar upp möjligheten att adressera en betydligare bredare kapitalbas” säger MEDS Apoteks vd Björn Thorngren och fortsätter:

”Vi har fram till nu byggt en stark plattform som ger oss möjligheten att fortsätta vår tillväxt   med egen logistik, egen IT och en stor kundbas. Att notera aktien är en viktig milstolpe i vår resa mot att bli ett lönsamt miljardbolag”

Från fysiskt till digitalt

Samtidigt som antalet fysiska apotek minskar genomgår apoteksmarknaden i sin helhet en snabb förflyttning från fysiska butiker till e-handel.

Den nätbaserade apoteksmarknaden är det segment som växer snabbast inom den svenska e-handeln med en årlig tillväxt på cirka 45 procent mellan 2015 och 2021.

De tekniska och regulatoriska förutsättningarna i form av e-recept, bank-ID och omregleringen 2010 är ligger bakom branschens kraftiga tillväxt. Apoteksvaror lämpar sig väl för e-handel och den jämförelsevis låga tillgången på fysiska apotek i Sverige ökar förutsättningarna för tillväxt.

I dag sker drygt 19 procent av handeln med apoteksvaror på nätet, men prognoser visar att andelen växer snabbt till minst 50 till 60 procent, vilket är i nivå med elektronik och böcker.

ANNONS

”Utvecklingen går snabbt. När vi började år 2018 utgjorde handeln med apoteksvaror på nätet endast åtta procent men har växt snabbt till att nu representera cirka 19 procent. Vi är på god väg mot en marknad där en majoritet av alla produkter inom apoteksbranschen säljs online vilket är bra både ur ett kundperspektiv och för oss som leverantör”, säger Björn Thorngren.

Sveriges favoritapotek

MEDS har högt satta mål – man skall bli ett lönsamt miljardbolag, mål som bolaget redan har lagt en bra grund för att kunna nå. Man är redan Sveriges favoritapotek och mottog 2021 Svensk Handels pris för bästa Svenska E-Handelsföretag och prisjämförelsesajten PriceRunner utsåg också MEDS till Årets e-handlare.

MEDS konkurrensfördelar består bland annat av att man erbjuder apoteksbranschens högsta servicenivå och bästa tillgänglighet. Ett konkret exempel är hur MEDS erbjuder rådgivning från tidiga morgnar till sena kvällar och leveranser direkt till dörren i 98 procent av landet.

I Stockholm, där omkring 50 procent av bolagets kundbas befinner sig, går leveranserna ofta så fort som en eller ett par timmar efter bekräftad beställning.

Vill du läsa mer om MEDS hittar du bolagets hemsida här (meds.se)

Läs mer: Enorm tillväxt: ”Ska bli svenskarnas favoritapotek”

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]