Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Så undervärderad är den kinesiska marknaden jämfört med väst

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 05 feb. 2025Publicerad: 05 feb. 2025

Trots en allt viktigare position i den globala ekonomin är den kinesiska aktiemarknaden lågt värderad.
Allt fler investerare lockas därför till fonder som SOIC Dynamic China – med en uppgång på hela 38 procent i 2024. ”Vi vill hjälpa investerare att kapitalisera på potentialen som finns i Kina”, säger John-Henrik von Dahn, fondförvaltare.

Mest läst i kategorin

Drakens år, som inleddes den 10 februari 2024, är slut och har sannerligen levt upp till sitt rykte som en tid för styrka, välstånd och ambition. De stora kinesiska aktieindexen har alla sett en utveckling på över 10 procent, allra bäst har det gått för Hang Seng Index med en uppgång på 17,7 procent under året.

Köp fond här

En av de drivande faktorerna bakom Kinas tillväxt är fokuset på en mer hållbar tillväxtmodell. Landet har satsat stort på AI, elektriska fordon och den gröna omställningen – tre faktorer som har stärkt Kina på den globala marknaden.

Trots ett fint år talar mycket för att den kinesiska marknaden fortfarande är undervärderad jämfört med de västerländska börserna. Mellan 2023 och 2028 förutspås Kina stå för 22,6 procent av den globala BNP-tillväxten – jämfört med USA som förväntas stå för drygt 11,6 procent.

Den siffran återspeglas inte alls i landets börsvärde, som idag motsvarar 65 procent av landets BNP. En rak jämförelse med Sverige och USA är talande, där börserna är värderade till ca. 175 respektive 200 procent av ländernas BNP.

Framtidspotentialen är med andra ord stor. Dessutom är kinesiska börsen en av få större marknader som till mindre grad påverkas av utvecklingen i USA, vilket kan göra den till ett värdefullt tillägg för en väl diversifierad portfölj.

Investerare som sneglar mot Kina ställs inför en rad utmaningar. Innan man placerar bör man vara väl insatt i marknadsdynamiken och de spelregler som gäller på landets börser:

  • Jämfört med västerländska marknader, där politiska cykler och regeringsskiften innebär ett mer kortsiktigt fokus, har Kina ett långsiktigt utvecklingsarbete där man tar fram planer som sträcker sig över decennier.
  • Kina är en komplex och svårnavigerad aktiemarknad. Investerare som vill allokera pengar mot Kina bör därför överväga att överlåta placeringen till förvaltare som är experter på Kina.

Därför lanserades 2023 fonden SOIC Dynamic China – en innovativ och aktivt förvaltad aktiefond. Fonden – som går att köpa via Avanza – hade i fjol en uppgång på hela 38 procent. En siffra som gjorde SOIC Dynamic China till den bästa Kina-fonden – och den åttonde bästa av alla svenskregistrerade fonder oavsett kategori – på Morningstar.

”SOIC Dynamic China delar stolt namn med Svenska Ostindiska Companiet, SOIC, en institution som bildades redan 1731 och blev ett av Sveriges mest framgångsrika företag genom tiderna. I dag hämtar vi inspiration från trading-andan som präglade de Ostindiska Companiernas dagar. Vi är övertygade om att framgångsrik kapitalförvaltning inte bara handlar om att välja rätt bolag, utan också om att effektivt kombinera en långsiktig strategi med kortsiktiga opportunistiska möjligheter”, säger John-Henrik von Dahn.

Köp fonden här

LÄS MER: Investera i Kinas framtid med SOIC Dynamic China

Riskinformation:
SOIC Dynamic China är en UCITS-fond registrerad hos Finansinspektionen. Ansvarigt fondbolag är AIFM Capital AB. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk och det finns ingen garanti för att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare information finns i fonden informationsbroschyr samt faktablad på www.aifmgroup.com.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt